Äggdonation

Mage

 

Det finns alternativ till den som inte orkar med fler misslyckanden. Donation kan vara det rätta alternativet!

Äggdonation

Äggdonation kan vara en hjälp för barnlösa par, när barnlösheten beror på att kvinnans äggstockar inte fungerar normalt eller om kvalitén på kvinnans ägg är för dålig. Paret och donatorn måste gå igenom en lämplighetsprövning och en medicinsk bedömning innan behandling kan erbjudas. Äggdonation är en behandling som för närvarande ges till ungefär 150-200 kvinnor per år i Sverige. Många vänder sig utomlands eftersom kön i Sverige är mycket lång (flera år) och är dessutom går åldersgränsen vi 39-40 år. Utomlands är gränsen dock mycket högre, i Riga är gränsen 49 år. För att utföra äggdonation i Sverige eller Finland krävs ett psykologutlåtande. Det finns också möjlighet att få behandlingen utomlands med öppen donator betald av Försäkringskassan (se längst ner!).

Att gå vidare till äggdonation är för många inget lätt beslut. Det är många tankar och frågeställningar som man behöver fundera på och ta ställning till, börja därför fundera på detta i god tid! Om man går igenom flera misslyckade IVFer kan det vara bra att redan då i den processen börja ta reda på fakta inför eventuellt nästa steg. Detta är särskilt viktigt för dem som är 40+ för att inte tappa värdefull tid.

Det första att fundera på är om man vill ha en öppen donator eller inte. Något som också kan spela in vid valet av öppen donator eller ej är att Försäkringskassan endast ersätter äggdonation med öppen donator. En annan sak att ta ställning till är också väntetid, vissa länder har lång väntetid och vissa ingen väntetid alls. För de som har möjlighet till äggdonation i Sverige kan det ändå vara fördel att vända sig utomlands då äggdonation utomlands oftast innebär att tekniken är bättre och väntetiden kortare. Det kostar mer men man får bättre chanser.

Observera att detta kan vara en ”fulbransch”, det är inte sjävklart att man erhåller donatorns samtliga ägg, även om det sägs så. Många ägg delas med andra par, vilket även sker i Sverige.

Risken för havandeskapsförgiftning är högre vid äggdonation vilket är en av anledningarna till att det klassas som riskgraviditet. Det är även allmänt känt att risken ökar vid tvillinggraviditet.

Samarbetsläkare i Sverige
Inför äggdonationen bör man ha kontakt med en läkare i Sverige som kan hjälpa till att skriva ut mediciner och göra ultraljud för att mäta slemhinnan inför insättandet. Följande prover skall tas före: HIV, syfilis, hepatit B och C samt HTLV I och II.

2012 beslutar Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd att ersättningen till kvinnor som donerar ägg skall höjas från 3 000 till 11 000 kronor. 2013 meddelar man att kön i stort sett är helt borta.

Blogg om äggdonation
 Läs här!

Lettland

IVF Riga är populärt bland svenskar. Lättillgängligt, rimligt pris och många har lyckats. Dr Fiodina är välkänd och mycket kompetent på området. Kommunikationen med koordinatorerna fungerar smidigt och problemfritt. Deras statistik för 2 återförda embryon är 74% positivt graviditetstest. Samtliga donatorer är lettiska och har därmed ”skandinaviskt” uteseende.

Man väljer själv om man åker till kliniken för ett första möte eller om man sköter all kontakt via skype eller mail. Inledande telefonkonsultation 150€.

Från patient i Riga:
”Man får fylla i önskemål om donator och får sedan ett förslag. Man får oftast reda på ålder, längd, vikt, hårfärg, ögonfärg, egna barn, intresse och utbildning.  Donation i Riga är helt anonymt och man kan aldrig få redan på vem donatorn är.

Inför behandlingen får mottagande kvinna nedregleras med tex Procren eller Zoladex och därefter äta östrogen för att bygga upp slemhinnan. Slemhinnan mäts sedan vid 2 tillfällen här i Sverige och den ska vara minst 7 mm för återföring. Under tiden är donatorn igång med sin behandling. Man får sen ett datum för preliminärt äggplock på donatorn och samma dag som plocket sker så skall mannen vara på plats för att lämna sitt bidrag. Ofta blir detta datum flyttat så boka inte hotell, flyg eller båt innan ni får bekräftat datum och det får man ett par dagar innan man skall vara på plats.

Ägguttag sker på förmiddagen och mannen skulle vara där någon gång mellan kl 9-12. Embryot odlas i 3-5 dagar. Medicineringen är olika från kvinna till kvinna men vanligt är Fragmin, Trombyl, Utrogest, Prednisolone, Folsyra och Omega 3. 12 dagar och 14 dagar efter insättning skall HCG-prov tas och resultatet mailas in till kliniken. Kliniken står till förfogande under hela graviditeten. Vid graviditet så skall ett ultraljud utföras i v 8.”

Pris aug 2014: 8250€ (inkl blastocyst, embryo glue, embryoscope & asssited hatching). Akupunktur: 65€. Kliniken anvnder även ett glykos & c-vitamindropp efter återföring eftersom det ger näring och stabilitet åt embryo och livmoder.

Kliniken utför även EPA/ERA-test som visar när ens implantationsfönster äger rum.

Resa till Riga:
Flyg från Köpenhamn (Air Baltic och Norwegian)
Flyg från Stockholm (Ryan Air Skavsta)
Flyg från Göteborg (flyger endast sporadiskt under sommarhalvåret)
Båt från Stockholm (nattfärja 17 timmar)

Buss 22 stannar utanför flygplatsen och tar er in till centrum för ca 1,20€, går varje 10-30 min och tar ca 30 min, mellan 05.50-22.40. Taxi tar ca 15-20 min och kostar ca 15€, biljetter kan köpas i infon på flygplatsen.

Om du bor på t ex Wellton Centrum så kan du ta en av deras taxi för ca 5€ till kliniken.

Albert Hotel ligger ett stenkast från kliniken och är ett riktigt bra hotell. 3-rätters lunch för 8,50€ är en bra uppladdning innan ET!

Polen

Invicta och Invimed i Polen är bra kliniker med många svenska patienter. De är betydligt billigare än alla andra, ca 25 000-40 000* beroende på behandling, provtagning osv.

Spanien

IVI Valencia är mycket välrenommerade, kommunikation är väldigt bra men också dyrast.

Vistahermosa har hög success rate och priset är lägre än IVI.

Svensk patient i Barcelona:
”När jag och min man valde klinik var det viktigt för oss att hitta en som kändes seriös både med tanke på donatorn och på oss som mottagare. ”Success rate” var också viktigt, att kliniken kändes modern och lätt att kommunicera med, kliniken fick gärna ligga i en trevlig stad att besöka och inte ha för lång väntetid. Vi kontaktade IVI och fick snabbt svar med information om deras olika klinker, väntetid, vilka prover som de behövde, ett dokument att fylla i med vår medicinska historia. Sedan fick vi veta vilka kliniker de hade och var de låg.  Då vi gillar Barcelona som stad valde vi att kontakta IVI Barcelona och boka ett första möte. Barcelona har ett stort universitet vilket innebär att det finns många internationella studenter som är donatorer. På IVI kan man välja färska ägg eller verifierade frysta ägg som då tinas och befruktas. De har lika bra resultat med dessa som med de färska äggen. Men en fördel om med att välja frysta ägg är att det är lättare att planera tidpunkt för insättning. Oavsett om du väljer färska ägg eller frysta får du donatorns alla ägg.

Mitt råd är att ni kollar upp med er husläkare, vårdcentral eller annan kontakt inom sjukvården INNAN ni åker på ett fösta ÄD-besök. Hör efter om det finns något sätt de prover som ska tas kan tas till rimlig kostnad i Sverige. Om inte rekommenderar jag er att ta alla prover när ni är på ert första besök på kliniken. Det kan vara URSVÅRT att överhuvudtaget hitta någon som är villig att ta proverna. Se också till att du har en gynekolog som kan hjälpa till med VUL och eventuella mediciner som du behöver så att allt sådan är ordnat när det väl blir dags. Att jaga runt efter hjälp är onödigt stressande.

Behandlingen på IVI kostar ca 90 000 kr (höst 2013) + kostnader för mediciner, blodprover och frysförvaring av embryo. Till detta kommer naturligtvis flygbiljetter och hotellvistelse.”

IVI Alicante: Det är enklare att ta sig dit. Kliniken ligger inte mer än 30-40 min från flygplatsen så man kan lätt ta sig dit och hem. Man hinner på så vis åka dit samma dag som återföring och hem på eftermiddagen. Klinikerna i Alicante ligger dessutom så gott som på rad på samma gata så lätt att besöka dem på plats.

Tjeckien

Brno är universitetsstaden i Tjeckien. Flyg till Prag, Wien eller Bratislava. Vägen från Bratislava är riktigt bra men från Prag är det skumpigt. Brno har en fin liten flygplats som ligger nära stan och man kan åka lokalbuss (väldigt billigt) eller taxi därifrån.

PFC i Tjeckien är ganska nya och chefsläkaren har varit med och utvecklat nya tekniker inom fertilitetsområdet. De erbjuder en väldigt genomtänkt logistik för patienternas besök. De anger success rate 50-60% och det gäller hjärtslag på ultraljud.

Gennet är nog mest känd för genetiska analyser (PGD) och kanske inte lika många som åker dit för äggdonation och har därför kortare väntetid. 1400€ för FET med matchning (mars 2014). Medicinerna kan skickas till Sverige.

Reprofit är väldigt populärt bland brittiska kvinnor (det går billiga direktflyg London-Brno med Ryan Air). De har ca 4-5 månaders vantetid.

Tips! På Fertility friends finns tråden Reprogenesis Cycle buddies med massor av bra info från tjejer som går på Repro!

Svensk patient: Reprogenesis är väldigt generösa, man kan ta alla diskussioner gratis via mail, och göra de nödvändiga testerna hemma hos den egna gynekologen och sen skicka provsvaren! Sen tyckte jag också att Reprogenesis har ett stort plus iom den senaste teknologin i form av embryo monitoring.

Praga Medica tar 250€ för en obligatorisk inledande telefonintervju.

Enligt lag i Tjeckien måste mannen antingen vara närvarande vid ET för att signera sitt godkännande eller att en notarie i Sverige bevittnar hans namnteckning.

Info från patient om Unica i Brno, Tjeckien.
Engelska och tyska talas på kliniken, som ligger ett par timmars buss/tåg från Wien i Österrike. Inga väntetider, mycket bra bemötande via mail, gott om donatorer som är anonyma, ålder 21-29 år. Man får veta ålder, längd, vikt, hår- och ögonfärg, intressen, ev utbildning och yrke. Det är alltid blastocyster och man får sätta in 3 embryon om man vill. ISO-certifierad.Man kan flyga till Brno (dyrt) eller till Prag alternativt Wien. Wien ligger närmare Brno än Prag, men det finns fler flyg till Prag och är något billigare. Hotell i Tjeckien är generellt ganska billigt, ca 50 euro/natt och dubbelrum för 3-stjärnigt centralt i Brno.

Pris: 4900€ (vår 2014) för en färsk ÄD och då får mottagaren hela äggskörden.

Nyheter från Unica:

We have completely dropped the cycle with frozen embryos from donors due to the low success rate (only 30%) and started completely different treatment which we hope will bring greater success. The truth is that it was truly not bringing the desired fruit for our patients and was not corresponding with our mission because the more the treatments  patients have to undergo prior conceiving, the more they get tired and it also implies a financial burden.

Let me introduce you details about the cycle with embryos from donated cells valid recently:

The advantage of the currently valid treatment with embryos from donated cells is:
1)      We will prepare fresh embryos from donor oocytes and donor sperm for you.
2)      We guarantee 2 fresh blastocysts for the embryo transfer.
3)      The transfer of fresh blastocysts brings the real chance of 55% of conceiving.
4)      Both donors will of course correspond your blood type and phenotype.

The treatment requires one visit to our clinic when the embryos are transferred to the womb.
We still use Divina for the preparation of uterus prior the transfer cycle.

The cost of the IVF treatment with embryo from donated cells is EUR 2.900. The complete treatment includes oocyte fertilization by donor sperm employing the ICSI technology. Cultivation of the embryos, up to the blastocyst stage, and the embryotransfer itself.

Basically, oocytes retrieved from one donor are divided between two patients. Always, these two patients are from a different country. Patients can always decide to have all oocytes available only for them, undergoing the standard oocyte donation program.

I myself actually have better feeling about the new procedure with fresh embryos, I feel that it is more ethical and that is very important for me.

Från en patient på Reprofit:
Man tar sig enkelt till Prag med flyg. Från flygplatsen kan man antingen ta sig till Brno med hyrbil ( enkelt och smidigt direkt på flygplatsen) eller med buss. Då tar man taxi till busscentralen Florenc (dit går även tunnelbana).

Från busscentralen går stora, rejäla bussar till Brno varje halvtimme. Det tar drygt 2 timmar. Fina stora bussar, utrustade med WIFI, gratis film, kaffe, te mm. Mycket smidigt och bra service! Obs! Ha god marginal när ni ska tillbaka till Prag, ibland stoppas trafiken upp pga vägarbeten.

Bussar går till Brno centralstation. Mittemot ligger ”Grand hotel” som är ett fint gammalt hotell. Lite ”öst”… men fint och fräscht. Spårvagn och buss går till kliniken Reprofit i Brno, tar ca 15 min. Taxi funkar också väldigt smidigt.

Kliniken är modern och stor. Personalen trevlig och professionell. Kanske inte jättepersonlig men definitivt professionell och de vet vad de gör. Allt har rullat på bra för oss. För ÄD krävs två besök, ett där mannen lämnar sitt och sedan återföring. Man får tydlig info om embryonas kvalité och utveckling. Kliniken har tydliga rutiner för allt.

Mediciner tillkommer på priset. I samma byggnad finns ett apotek som kliniken samarbetar med. Apoteket kan också skicka medicin vilket funkar smidigt.

ÄD kostar 4500 € (höst 2014). 1 frozen donated embryo 1800€, 2 frozen donated embryos 2 900€ (juni 2013). Repro ger även IL & Ivig.

Ryssland

På brittiska forumet Fertilityfriends har chefsläkaren Olga mer eller mindre en egen fanclub av lyriska kvinnor som fått barn med hjälp av henne och den nya boken ”Operation Barn – om kampen för att bli förälder” beskriver ingående hennes arbete. Det varnas dock för svårigheter med visum. Success rate live birth 46%

 Köp boken här!

Tips!
Om du kan ordna medicinerna till donatorn drar de av den kostnaden.

Samkönat alternativ
I England kan du få bära din partners biologiska (genetiska) barn med hjälp av IVF. Ägg tas från från Kvinna 1 och befruktas med donatorsäd och återförs i Kvinna 2, som bär och föder barnet. Successrate ca 60%, särskilt om man använder den yngre kvinnans ägg och den äldre kvinnan bär barnet.
Pris ca 60-100.000 sek, dock kan priset halveras om man samtidigt kan tänka sig att donera hälften av de skördade äggen.
I Sverige måste dock den icke-födande föräldern adoptera sitt genetiska barn.

Underbart skrivet om epigenetik!
EThe Importance of the Birth Mother 

An article about epigenetics that referred to the influence of the birth mother on the genetic make up of a child born from donor eggs. ?..

Genes must be ?expressed? within an individual in order to have an effect.

The same gene or genes can express in a number of different ways depending upon the environment. A gene can remain ?silent? or unexpressed; it can be expressed strongly; it can be expressed weakly, and so on. There is also an entire field of study called ?imprinting? having to do with which gene you ?activate,? the copy you received from your mother, or the copy you received from your father.

The field of epigenetics studies these phenomenon, and popular journalism is just starting to write about it. While the Human Genome Project was still underway, we usually heard genes referred to as ?the Bible? of the human being, as a kind of absolute truth concerning the fundamental nature of the individual.

That is now changing.

In a donor egg pregnancy, the pregnant woman?s womb is the environment. It is her genes, not the donor?s, that determine the expression of the donor-egg baby?s genes.

A donor egg baby gets her genes from the donor; she gets the ?instructions? on the expression of those genes from the woman who carries her to term.

This means that a donor egg baby has 3 biological parents: a father, the egg donor, and the woman who carries the pregnancy.

The child who is born would have been a physically & no doubt emotionally different person if carried by his genetic mother.

In horse breeding for example, it?s not uncommon to implant a pony embryo into the womb of a horse.

The foals that result, are different from normal ponies. They?re bigger. These animals? genotype ? their genes ? are the same as a pony?s, but their phenotype ? what their genes actually look like in the living animal ? is different.

The implication of epigenetics is that the child inherits characteristics from the woman who carries the child even if the original DNA comes from a donor egg. In other words the birth mother influences what the child is like at a genetic level – it IS her child.”

Hemsidor

Fertinova Helsingfors
 Fertinova

Lettland
IVF Riga (sidan är helt på svenska)
 IVF Riga

AVA-klinik
 Ava Clinic

EGV clinic
 EGV

Estland
Clinic ”ELITE”
 Elite

Tjeckien
Reprofit International Tjeckien
 Reprofit
 Bra kontakt på kliniken (Helena@Reprogenesis.cz)

 Gennet

Spanien
IVI
 IVI

Procrea tec
 Procreatec

IREMA
 Irema

Instituto Bernabeu
 Bernabeu

Grekland
Iakentro
 Iakentro

Danmark
Copenhagen Fertility Center
 CFC

Trianglen
 Trianglen

Ciconia Aarhus Private Hospital
 Ciconia

Finanisering

Vård i annat EU-land
 Läs mer…

Äggdonation och komplikationer

 Mer info…

Vill du göra en enorm insats och donera ägg?

Om du är kvinna mellan 23 och 35 år, helst fått barn och inte har ärftliga sjukdomar i släkten.

 Läs mer…

* Priserna kan ha ändrats sedan detta skrevs