Alternativa behandlingar

Mage

 

Österländsk medicin är de traditionella medicinska systemen i framför allt Indien och Kina tillsammans. Fokus är balans & Qi i hela kroppen.

Alternativa behandlingar

Akupunktur

Akupunktur har använts i århundraden för att behandla infertilitet. Akupunktur kan hjälpa vid ofrivillig barnlöshet och kan till och med vara den avgörande biten, hävdar docent Elisabet Stener-Victorin vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Enligt studien är förklaringen att akupunktur kan justera ägglossningsrubbningar och stabilisera hormonrubbningar. Både kiropraktisk- och osteopatisk behandling kan avhjälpa tillståndet. Det är vanligt att det finns blockeringar i kroppen och för dåliga energier, den österländska läkekonsten väljer att se hela människan och söka efter anledningen till problemet. Zonterapi kan ge positiva resultat när det gäller cirkulationsökning i underlivet. Metoden utgår från att alla delar av kroppen motsvaras av reflexzoner, som är belägna på fötterna. Genom att med tryck eller massage behandla olika områden på foten söker man påverka motsvarande område av kroppen. Dessutom finns det effektiva kroppsövningar som höjer cirkulationen i bäckenområdet.

Vi rekommenderar er varmt att läsa The Infertility Cure, det är en utmärkt bok som beskriver den österländska/kinesiska läkekonsten och konsten att läka hela kroppen. Man arbetar efter att få kroppen att själv producera de hormoner som behövs istället för att tillsätta dunderkurer med syntetiska läkemedel som är onaturliga för kroppen. I boken kan du även ställa diagnos och få rekommenderat kost, triggerpunkter mm. Författaren Randine Lewis säger: ”There is no such thing as infertility, it is a myth!”

 Läs Ancient Art of Infertility här!

Köp här:
 AdLibris
 The Fertile Soul

Akupunktur kan också öka blodgenomströmningen i livmodern och kvalitén & kvantiteten av ägg kan påverkas positivt. Behandlingarna kan minska biverkningarna av hormonerna, öka välbefinnandet, minska stressen samt öka cirkulationen i livmodern. Fem behandlingar innan ET och en behandling efter ökar chansen till graviditet enligt studier. Akupunktur kombineras ofta med naturläkemedel för att behandla förhöjd follikelstimulerande hormon (FSH), upprepade missfall, oförklarlig (Idiopatisk) infertilitet, lutealfas defekt, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) med annovulatory cykler, och med män drabbade av sperma-DNA-fragmentering.

Risk
Risken för missfall kan öka om felaktiga akupunkturpunkter används under graviditet. Akupunktörer ska inte placera nålar i abdomino-bäckenområdet efter insemination eller överföring. Det finns sex kontraindicerade akupunkturpunkter som bör undvikas då patienten är gravid eller graviditet misstänks, tex under lutealfasen. Dessa innefattar gallblåsan 21, mage 12, Tjocktarmen 4, mjälte 6, blåsa 60, Bladder 67 och någon punkt på nedre delen av magen.

Orsaker
Orsaker till barnlöshet enligt kinesisk medicin
Typ 1: Lever- och blodstagnation
Symptom är menssmärtor, PMS, ofta försenad mens, blodklumpar, spända bröst, även huvudvärk kan förekomma. Behandlingsförslag: akupunktur – balanserar leverns och hjärtats meridianer.

Typ 2: Yangbrist i njurarna och kyla i livmodern
Oregelbunden mens och symptom som smärtor i ryggen som blir värre vid mens. Trötthet och fryser ofta, speciellt om händer och fötter. Behandlingsförslag: akupunktur och moxa, balanserar och stärker njurarnas meridianer.

Typ 3: Tomhet i mjälten, fukt och slem
Symptom är trötthet, övervikt, slemmig regelbunden eller oregelbunden mens, underfunktion i sköldkörteln, ofta lös i magen eller matspjälkningsproblem.

Typ 4: Njurarnas och leverns Yin-brist
Patienterna brukar vara äldre, i 40-årsåldern. Blodprov visar ofta för högt FSH eller för lågt AMH. De har ofta oregelbunden mens eller nattliga svettningar, ont i ryggen som ofta tyder på lägre östrogennivå i kroppen.

Kliniker

Göteborg
 AM-kliniken

Stockholm
 Sq
 Dr Ma
 Chinese Medicine
 Sophie Lagercrantz
 Dr Nie

Malmö

Dr Lin 040-88658 (har ej hemsida). Professor i akupunktur samt fd överläkare på Universitetssjukhuset i Beijing

 Energikliniken, Ellinor Nilsson

Lund
 Sagardjaros

Kostnad: ca 300-600 kr/timme

Köpenhamn: Havnestadklinikkens fysioterapi, Anne-Marie använder laser och bl a en metod utvecklad av tjeckiska OS-sjukgymnasten Ludmila Mojzisova, särskilt inriktad på fertilitet.
 Mer info…

Healing, energibehandling, holistisk förändringsarbete & transformation

Många som gör IVF och framförallt gjort många försök blir oerhört provocerade av ord som ”blockeringar”, ”spärrar” osv. Men har man provat allt kanske det ändå är värt att testa?

Maria Collinder
 Mer info…

Homeopati

Med homeopati behandlas bl.a spontan abort där fostret stöts bort i tidig graviditet. I Frankrike skriver 40% av husläkarna ut homeopatmedel på regelbunden basis. Inom den ayurvediska läkekonsten anses höga nivåer av vata kunna resultera i infertilitet. Åtgärder som sänker vata såsom koständring, örttéer och andra naturmediciner brukar vara gynnsamma vid ofrivillig barnlöshet. Den kinesiska traditionella medicinen grundtes, däribland akupunktur, är att det finns en klar koppling mellan njurstörningar och infertilitet. Viktigt är därför att hålla ryggen varm men också att aktivt behandla eventuella störningar med exempelvis örtmediciner.

Rekommendationer från en homeopat
 Mer info…

Reflexologi

Reflexologi är det internationella namnet på zonterapi. Reflexologi / zonterapi grundar sig på principen att det finns zoner eller reflexpunkter som står i förbindelse med varje anatomisk del i kroppen. Om det finns en obalans eller överbelastning i en kroppsdel visar det sig i reflexzonen som smärta. De områden som smärtar stimuleras, masseras upp med händer eller zonstavar för att öka cirkulationen och aktivera människans fantastiska naturliga självläkningsförmåga. Nervretningarna från zon till kroppsdel löser blockeringar, blodcirkulationen ökar vilket gör att gifter och slaggprodukter rensas ut.

Reflexologi handlar om kroppens zonsystem: genom att behandla en viss begränsad del av kroppen anses därmed förbundna andra delar av kroppen kunna behandlas.

 Läs mer…

Zonterapi

Bygger på ett samband mellan olika zoner på fötterna och olika delar av kroppen. Genom massage på dessa zoner söker man upptäcka och behandla olika störningar.

 Det finns olika former av zonterapi som utgår från olika zoner i och på kroppen men här skall i första hand zonterapi på fötterna – fotzonterapi – beskrivas. Metoden utgår från att alla delar av kroppen motsvaras av reflexzoner, som är belägna på fötterna. Genom att med tryck eller massage behandla resp. område på foten söker man påverka motsvarande område av kroppen.

Jan Rosenqvist, Landskrona
 Mer info…

Kinesiologi

Kinesiologi och manuell muskeltestning tillhör den moderna komplementära medicinen och naturläkekonsten. Det är västerländsk anatomi, fysiologi och rörelselära kombinerad med urgamla kinesiska akupunkturlagar och österländsk kunskap om människans inre och yttre energisystem. En kinesiolog arbetar på fler plan och kan i fertilitetssyfte vara med och stärka kroppen i det den behöver få balans i. Ofta handlar det om stärka hypofysen och binjurebarken då mycket viktiga hormoner utsöndras därifrån. En bra kinesiolog arbetar också parallellt med den fysiska kroppen även med det känslomässiga, som ovan beskrivs så sker läkningen i flera olika delar av både den fysiska, själsliga och känslomässiga skikten.  Känslor av djup sorg, depression, ångest och stress som sitter djupt och hindrar kroppen från att läkas inifrån. Kinesiologi går ut på att kroppen läker sina organ och åtgärdar orsaken till obalans och inte bara symtomen.

Kostnaden för ett besök hos en kinesiolog går på mellan 400-1000 kr. Därutöver tillkommer naturmediciner.

Gävle
Lotta Melin, Gävle Kinesiologicenter tel 026-10 30 28

Falun
 Ifm-kliniken

Malmö
 Kvercus

Stockholm
 Svenska kinesiologiskolan

Ayurveda

Ayurveda är en form av indisk läkekonst och grundar sig på de ”fem elementen” i Hinduismen, jord, vatten, eld, luft och eter som alla skapar universum, inklusive människokroppen. Enligt Ayurveda gäller följande tips för fertilitet hos kvinnor:

  • Balansera menstruationscykeln. Efter ägglossning och före menstruationen ska man utföra yogaträning. Under mens ska man prioritera vila och värme. Direkt efter mens ska man äta hälsosamma och närande soppor.
  • Ge ytterligare stöd till de inre reproduktionsorganen genom daglig varm oljemassage på magen i medsols rörelser. Följ upp massagen med ett varmt bad eller dusch.
  • Ät fertilitetsfrämjande mat såsom mandlar, pumpafrön, mjölk, sjögräs, granatäpple och grape. Använd kraftfulla örter så som rödklöverblommor, nässlor, hallonblad och linfröolja.
  • Öka matsmältningsfunktionen genom att rena matsmältningssystemet flera månader före försöken att bli gravid. Rening involverar att äta lätta måltider med soppa, frukt och grönsaker.
  • Skapa en regelbunden dagsrutin som består av regelbundna sovtider, måltider och meditation minst en gång om dagen.
  • Eliminera så många stressfaktorer som möjligt i vardagen.
  • Förbättra cirkulationen genom att träna dagligen. Yoga är en integrerad del av Ayurvediska rutiner.

Tips & varningar enligt Ayurveda:

* Drick fertilitetsfrämjande drycker som innehåller aloe verajuice och rosenvatten samt te på fänkål, lakrits och ingefära.

* Öka bukcirkulationen under menstruation genom att placera en vetevärmare eller värmeflaska på magen.

* Undvik kalla drycker under menstruation.

* Undvik mat och dryck som kan irritera eller försämra matsmältningssystemet såsom choklad och kaffe från ägglossning till menstruation.

Matintoleranstest som vi verkligen rekommenderar!
 Läs mer…

Hårmineralanalys Stockholm
 Mer info…

Källor:
Akupunkturakademien

Chinese Medicine
The Infertility Cure 

fertilitet.se
Ayurvedaguiden