Dhea

Mage

 

DHEA har också en icke obetydlig inverkan på åldrande, fetma, benskörhet, hjärtsjukdom, diabetes, bakterie- & virusinfektioner.

Dhea

DHEA
, Dehydroepiandrosteron, är ett sk prohormon som likt kortisol produceras av binjurarna av kolesterol. Det kallas för ett moderhormon (prohormon) därför att det är föregångare till många andra hormoner, vilka t.ex. är ansvariga för kvinnliga respektive manliga egenskaper, stresskontroll och mineral-omsättning. DHEA har också en icke obetydlig inverkan på åldrande, fetma, benskörhet, hjärtsjukdom, diabetes, bakterie- & virusinfektioner. Det är viktigt för immunförsvaret på så sätt att det medverkar till bildandet av antikroppar. DHEA främjar även förbränningen av fett och muskeluppbyggnad och det balanserar kortisolets effekter på kroppen, som att hjälpa den klara av stress. DHEA skyddar också immunsystemet från cellskador vid sjukdom och åldrande. 

DHEA kallas för ett vitalitetshormon, ett anti-aging-hormon, som minskar i mängd i motsats till kortisol med stigande ålder och brist på DHEA anses bidra till många ålderrelaterade sjukdomar.

Hur fungerar en binjurebarkstest med avseende på kortisol och DHEA?
Testen kallas Adrenocortex Stress Profile förkortat till ASP.
 En ASP-analys är en säker, icke invasiv test, som bestämmer DHEA- & kortisol utifrån fyra salivprover, vilka enkelt tas i hemmet och som sedan skickas med ordinarie post till tex Scandlab. (Studier på denna tests relevans finns redovisade på PuBMed med över 1500 stycken).

 Balans är nyckeln vid bedömningen av binjurehormoners övergripande effekt på kroppen. Därför redovisas förutom enskilda värden av kortisol och DHEA också en kvot mellan dessa som visar den dynamiska balansen mellan dessa hormoner. Gällande kortisol redovisas också en graf så att man ser hur det utsöndras cyklist. 
Salivtester kan ge en bättre indikation på de fria och bioaktiva hormoner som cirkulerar i kroppen än andra typer av analyser. Provet et kan ge en god vägledning för en vårdgivare att komma igång med ett bra behandlingsprogram, så att nivåerna av kortisol och DHEA kan restaureras och optimeras. Detta kan innebära en ökad tålighet vad stress anbelangar och en bättre immunfunktion samt försvar mot åldersrelaterade sjukdomar.

DHEA är ett relativt nytt tillskott för kvinnlig infertilitet, som används främst hos kvinnor med nedsatt ovariell reserv. Minskad ovariell reserv uppstår på grund av för tidigt åldrande på äggstockarna. En undersökning av IVF centra i 2010 visade att ungefär en tredjedel av alla IVF-centra i världen redan använder DHEA för att förbättra graviditetschanserna genom att förbättra kvaliteten och kvantiteten på oocyter (ägg) och embryon.

Dhea är troligtvis inte bra för alla
Alla får dessvärre inte bättre ägg av Dhea, inga alls om man får tro Dr Braverman. Det kan vara förnuftigt att testa sitt DHEA innan man börjar knapra pillerna.

Vilka som bör undvika Dhea kan du läsa om här innan du sätter igång:
 Läs här!

Det finns även indikationer på att höga testosteronvärden i början av graviditet kan öka risken för autism.

Karolinskas referensvärden:

Ålder           μmol/L
11-14 år       0,92-7,6
15-19 år       1,8-10
20-24 år       4,0-11
25-34 år       2,7-9,2
35-44 år       1,6-9,2
45-54 år       0,96-7,0
55-64 år       0,51-5,6
65-74 år       0,26-6,7
≥ 75 år         0,33-4,2

Biverkningar
De vanligaste biverkningarna är fet hy, akne och håravfall.

* En IVFare mailade Center for Human Reproduction i New York och frågade om hjärtklappning efter att ha tagit dhea, de svarade:
Our center is very well known for its special expertise with ovarian aging (OA). Patients from all over the U.S. and other countries, therefore, seek treatment at CHR after having failed at other centers and, often, having been advised that their only remaining chance is egg donation. It is, however, difficult to comment on your case, specifically, without knowing more about you. It is highly unusual for 25mg of DHEA to cause palpitations. indeed, we usually prescribe 75 mg of DHEA daily. Also, as you correctly state, we do not support self-medication with DHEA because DHEA is a medication,a nd should be only administered if there is a good reason to give it. Moreover, DHEA, in isolation, ahs limited value. It works best withing a veru distinct treatment algorithm, including IVF. But that require that your fertility doctor knows you are taking DHEA, and gives you the correct ovarian stimulation.

Dhea dosering:
Rekommendationen är 50-75mg/dag, helst 25mg/3ggr/dag men en del tar allt på morgonen då sömnen kan försämras om det tas på kvällen.

 Mer info…

Kortisolbrist & dhea
 Mer info…

Dhea lägre missfalllsfrekvens
 Läs mer här…

Beställ här!

 Fertinatal
 Vital Food Store
 Vitabase
 Biovea UK
 Vitamarket EU

Tabletterna levereras ofta i en plastad omärkt påse och inte i en märkt burk eller ask, men bli inte orolig! Detta för att undvika att preparatet stoppas i tullen.

Prasterone
är en synthetisk version av DHEA och är receptbelagt i Sverige. Det är ett naturligt förekommande hormon, alla har ämnet i blodet och produceras av binjurebarken, precis som kortisonet gör. Prasterone är dock inte en kortikosteroid, utan en så kallad androgen steroid, det vill säga ett ”manligt” hormon. De androgena (manliga) effekterna är dock ganska svaga och kvinnor har nästan lika höga nivåer av DHEA i blodet som män.

Ungefär hälften av de patienter som får behandling med Prasterone noterar akne (ungdomsfinnar). Oftast gäller det dock ganska lindriga sådana, endast sällan är man tvungen att avbryta behandlingen på grund av dessa. Andra hudförändringar kan också noteras, exempelvis ökad hårväxt, ökad svettning, något fetare hud. De läkemedel som kan interagera med prasteron är antikoagulantia och triazolam (Halcion), Prasteron kan öka effekten av läkemedlen.

Dosering: Prasterone 25 mg-75 mg/dag

Prasterone & SLE
 Mer info…

Källor:
Davis et al Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2008; 93:801-8).
Reumatiker.se
Dhea.se
Scandlab
Karolinska