
”Herpes, klamydia, myom, cystor och blockerade äggledare, spelar det nån roll för fertiliteten?”
Embryodonation
Embryoadoption innebär att par som har gjort en ivf-behandling och fått embryon över i frysen kan donera sina överblivna embryon om de inte vill ha fler barn. Embryona kan sedan användas av par eller singeltjejer som av någon orsak inte kan få fungerande embryon själva.
Embryoadoption är enda vägen att bli gravid för par och ensamstående som både saknar egna ägg och egna spermier, som har genetiska sjukdomar som gör att de inte vill använda sina egna könsceller eller pga ålder. Enligt svensk lag är embryodonation/adoption förbjudet i Sverige. Det finns kliniker som utför embryoadoptioner i bland annat Lettland, Ryssland, England och Spanien.
Många kliniker lovar de biologiska föräldrarna anonymitet.
Observera att detta kan vara en ”fulbransch”, det är nödvändigtvis inte sjävklart att man erhåller samtliga embryon från ett par, även om det sägs så. Embryon kan delas med andra par vilket innebär att det kan finnas helsyskon.
Länder
Det är tillåtet bland annat i Storbritannien, Ryssland, Lettland, Spanien och USA. Det går att få både färska och frysta. Donatorerna är män under 40 och kvinnor under 30 är blastocyster. Mottagaren kan vara upp till 50 år.
Pris
Pris: ca 1500-1800* euro för 1-2 embryon + mediciner.
Unica i Tjeckien garanterar två tinade blastocyster, för 1500* euro totalt. Embryorna är enbart från donatorer (ej par med fertilitetsproblem), färskförsök som har lett till graviditet, dvs de frysta embryorna behövs ej längre av paret. Chans till graviditet är ca 30% per försök enligt uppgift.
Reprofit i Brno har embryodonation med frysta embryor. 1140* euro för ett embryo,1680* euro för två.
Så här går det till på Ava Riga:
På AVA Riga följer man en strikt plan för de kvinnor som ska få donerade ägg och spermier. Patienten kommer på ett första möte för att få information och undersökas av läkare. Hon får en plan över den behandling hon behöver genomgå och medicin för att synka sin menscykel med donatorns.
Patienten väljer en manlig och en kvinnlig donator. Hon får hjälp av en patientkoordinator som sedan står i kontakt med patienten under hela behandlingsperioden för att svara på frågor och vara ett stöd.
Tillbaka hemma i Sverige gör patienten ett ultraljud innan det är dags att åka tillbaka till Riga för att genomgå själva embryodonationen.
Under ett möte med läkaren får patienten reda på hur embryot ser ut och vilken kvalitet det har. Tillsammans med läkaren bestämmer hon hur många embryon som ska sättas in i livmodern. Två embryon ger ökad chans till graviditet, men en tvillinggraviditet är mer riskfylld och i dag sätter man oftast bara in ett embryo.
Efter donationen får patienten vila i 20 minuter. Hon kan leva sitt liv precis som vanligt och gå till jobbet, men de första dagarna får hon inte bada i pool eller träna för hårt. Patienten fortsätter att ta sin medicin och efter två veckor gör hon ett graviditetstest. Om det är positivt genomgår hon en ultraljudsundersökning i vecka 7. Det görs hemma i Sverige och rapporten skickas vidare till Riga. Efter det trappar man försiktigt ner på medicinen. Många av Fodinas patienter står i kontakt med kliniken ända fram tills barnet är fött
Kliniker vanliga bland svenskar:
AVA
EA
Elite
IVI
Unica
Invimed
Ivf-embryo
Dr Malpani
Här kan du se exempel på tillgängliga embryon!
Se lista…
Litteratur
Embryo Adoption
Dubbeladoption
Jo visst, det finns ytterligare ett alternativ! Det går att adoptera både ägg och spermier, alltså inte ett embryo. På så vis finns möjligheten att välja båda donatorerna och det finns inga helsyskon.
* Priserna kan ha ändrats sedan detta skrev.
Källor:
Mama
Cryo
AVA
IVI