Intralipider

Mage

En oslagbar mängd dokumentation av god kvalitet finns och mycket få biverkningar är inrapporterade. Intralipid är idag en av världens mest använda fettemulsioner.

Intralipider

Intralipid är en svensk originalprodukt, registrerad 1962, framställd av Professor Arvid Wretlind och hans team i början av 60-talet. Den var världens första fungerande fettemulsion och har sedan dess givits i över 200 miljoner infusioner till många typer av patienter så som prematurer, gravida kvinnor, traumapatienter, cancerpatienter och brännskadade patienter.

Intralipid är ett klassiskt referenssubstrat avseende fettemulsioner med indikation för vuxna och barn. En oslagbar mängd dokumentation av god kvalitet finns och mycket få biverkningar är inrapporterade. Intralipid är än idag världens mest använda fettemulsion och innebär att man kan ge energi i mer koncentrerad form jämfört med glukos. Intralipid är i det närmaste isoton och kan därför ges via perifer ven tillsammans med natruimklorid. Intralipid ingår i Kabiven® och Kabiven® Perifer.

  • Bör ej användas om du är överkänslig mot äggprotein, soja- eller jordnötsprotein. Korsallergi mellan sojabönor och jordnötter förekommer.

I en forskningsstudie ingick 100 kvinnor i en medelålder av 37 och flera IVF misslyckanden. 50 av dem fick Intralipider och resten placebo. Resultaten visade att hälften av dem som behandlades med Intralipid lyckades bli gravida jämfört med endast 9% av dem som inte fick Intralipider. Dessutom fick endast två missfall i gruppen som behandlades med sojaolja extrakt jämfört med sju i den andra gruppen. 46% av kvinnorna som gavs Intralipid födde levande barn medan endast fyra% från den andra gruppen.

Immunologiska effekter
Mycket intresse har riktats mot omega-6- och omega-3-fettsyror, där linolsyra är en essentiell och arachidonsyra en semi-essentiell fettsyra eftersom den kan bildas från linolsyra. Omega-3- fettsyror har immunologiska effekter. Fiskoljor innehåller en hög koncentration av omega-3 och kan ha en immunförstärkande effekt. Det anses att arachidonsyra (omega-6-fettsyra) har pro-inflammatorisk effekt.

Tillverkaren:
 Mer info…

Dosering
IL ges i olika doser, oftast 120-200 ml. Det kan ges både spädd med NA och outspädd i armen men bör ges under ca 1 timme, gärna 2 om det finns möjlighet.

Man använder Na för att späda IL är för att man vill minska den kärlretande effekten, dvs man vill vara lite snällare mot kroppen. Om man får det outspätt bör det därför ta lite längre tid för att minska påfrestningen på blodomloppet och de finare blodkärlen.

Första infusionen ges vanligtvis ca 2 veckor före ET/ÄL och en i samband med ET. Sista IL i graviditetsvecka 30. En del immunläkare sätter in det beroende på vad FBC (vita blodkropper) säger, då kan det behövas mer IL.

Värdefull info!
IL måste beställas på apoteket, tar ca 24 tim och kostar ca 158 kr/påse. Det kan vara svårt att få utskrivet här hemma men med ett EU-recept så går det bra. En del apotek säljer enbart hela lådor, dvs 10 påsar. Det är inte en kylvara. En låda med 10 påsar väger ca 3 kg. I Aten är det beställningsvara men kommer ofta ett par timmar senare.

EMLA-plåster. Det är verkligen suveränt när man ska ta massa blodprover och dropp. Ett emlaplåster som får sitta på en timme i förväg gör verkligen susen. Man blir helt bedövad och känner inte av nålsticket ett endaste dugg. Går att köpa receptfritt på apotek!

Droppaggregat går att beställa här:

Danska Medshop – leverans ca 5 dagar. Frakt ca 60 kr.
 Beställ här!

IL-aggregatet
 Beställ här 

Engelska Medisave – ingen tull och skickas på ett par dagar

 Beställ här…

  • BD Venflon Peripheral IV Catheter Ported 20g, 32mm Winged – Single SKU Part Number: 391452m, 1.15 £
  • Mediflex Air Infusion Set with Air Inlet Y-Injection & Male Luer Lock Connector SKU Part Number: A616, £1.80

Frakt ca 14£

Alternativ till IL (t ex om du befinner dig i Sydamerika)

Intralipid 20% composition:
– 20% soybean oil
– 1.2% egg yolk phospholipids
– 2.25% glycerin
– water

Lipofundin 20% composition:
– 10% soybean oil
– 10% Medium-chain Triglycerides
– 1.2% egg lecithin
– 2.25% glycerol
– α -Tocopherol

Fertilitet & immunsystem
 Mer info…

Studie Intralipider & missfall
 Mer info…

Innehåll:
1000 ml innehåller:

Sojaolja, raffinerad 300 g
Energiinnehåll: 12,6 MJ (3000 kcal)/1000 ml
Osmolalitet: 310 mosm/kg vatten
pH: ca 8
Organiskt bundet fosfat: 15 mmol/1000 ml

Biverkningar
Mindre vanliga (1/100–1/1000): Allmänna: Feber, frysningar, illamående. Hud: Flush.
Sällsynta (<1/1000):    Allmänna: Anafylaktisk reaktion, huvudvärk, buksmärtor, trötthet

Rapporter om andra biverkningar än feber, värmekänsla, frysningar och illamående i samband med tillförsel av Intralipid är mycket ovanliga (mindre än en rapporterad per en miljon infusioner). Av de sällsynta biverkningarna kan dessa förekomma under, eller i anslutning till infusion (tidiga effekter) eller efter längre tids behandling. Till de tidigare effekter som förekommit vid rekommenderad dos hör allergiska reaktioner, buksmärta, hemolys, huvudvärk, hyper/hypotension, priapism, reticulocytos, tachypné och trötthet.

Sätta droppet!
 Mer info…

Här kan du eventuellt få hjälp med att få IL:

Fantastiska Marie Antonsson,

FertilitetPlus

Besöksadress
Värtavägen 30, Stockholm – visa på karta

Telefon

0708-88 38 36

Telefontider

Måndag – Fredag 13:00 – 14:00

Sokolova gynklinik i Göteborg sätter också IL-dropp,

http://sokolovagynklinik.se