Kost & krämer

Mage

För att öka reproduktiviteten bör du öka ditt intag av vegetabiliskt protein, mat med hög omega 3-innehåll, vitamin D-rika livsmedel, mat med lågt glykemiskt index och mindre snabba kolhydrater. 
Lägg till fisk & skaldjur, frukt, grönsaker, nötter & linfröolja!

Kost, krämer och annat användbart!

Kost

För att öka reproduktiviteten bör du öka ditt intag av vegetabiliskt protein, mat med hög omega 3-innehåll, vitamin D-rika livsmedel, mat med lågt glykemiskt index och mindre snabba kolhydrater. 
Lägg till fisk & skaldjur, frukt, grönsaker, nötter & linfröolja.

Minska ner eller allra helst uteslut helt transfetter (chips, godis, kakor, helfabrikat), vitt socker & mjöl, kvicksilverrik fisk, animaliskt protein, läsk, snacks, kakor, snabbmat, alkohol, mat belastad med gifter och/eller bekämpningsmedel samt mat som är genmanipulerad och som varit i kontakt med nanopartiklar/nanoteknik.

Det kan även vara idé att dra ner på och helst utesluta gluten, särskilt för personer med immunologiska besvär samt rött kött. Öka frukt & grönsaksintaget. Gäller naturligtvis både kvinna & man. Först på senare år har forskarna uppmärksammat sammanhanget mellan insulin och fertilitet. Hittills har man fokuserat på att sänka insulinnivån genom att medicinera.

I boken ”Spis dig gravid” (Ät dig gravid) av Bjarne Stigsby, skriver han om hur man ökar chanserna att bli gravid genom att äta sunt, enligt en metod de kallar KISS-kosten (Klinisk InSulin Sänkande Kost). Nyckeln är att äta mindre sött och kolhydrater. För mycket av de varorna kan nämligen leda till alltför höga insulinhalter i blodet, vilket i sin tur kan påverka äggstockarnas funktion och minskar fertiliteten. Av de 56 procent som lyckas bli gravida har långt fler än hälften blivit det endast genom att sänka sina insulinnivåer – helt utan hormonbehandling eller insemination. Av de som besöker Bjarne Stigsby har var sjunde kvinna så hög insulinnivå att det är den direkta orsaken till att de har problem med att bli gravida, rapporterar han. Kvinnorna får då rådet att kraftigt dra ner på de snabba kolhydraterna, såsom socker, vitt bröd, pasta, havre, vete och potatis. Istället ska de äta massor av proteinrik mat, såsom kött, fågel, gröna grönsaker, nötter mm.

Kathryn Flynn, en utmärkt kostrådgivare i fertilitet! En rådgivning kostar ca 100 USD.
 Läs mer…

Artikel
 Läs här!

”The fertility diet” är skriven av forskare på Harvard-universitetet i USA och är baserad på studier på 18000 kvinnor i fertil ålder och deras matvanor.  De menar att hormonerna hormonerna fungerar bäst om kvinnan har ett BMI mellan 20 och 24.

Deras råd är:

Mat som sänker fertiliteten är:

 • Snabba kolhydrater: vitt bröd, vit pasta/vitt ris samt potatis mm
 • Transfetter, härdade fetter, dvs bakverk, godis etc
 • Rött kött och animaliskt protein utom fisk
 • Mjölkprodukter ”light”, alltså mjölk, ost, glass etc med låg fetthalt
 • Kaffe, alkohol

Mat som ökar fertiliteten:

 • Fullkornsprodukter
 • Feta mjölkprodukter
 • Fisk
 • Nötter
 • Avocado
 • Olivolja
 • Vegetabiliskt protein som finns i linser, bönor etc.
 • Frukt och grönsaker generellt

Glutenfri vegankost och så kallad medelhavskost har visat sig kunna minska symtomen för vissa grupper av reumatiker men påverkar inte sjukdomsförloppet.

Beställ här:
 Gynklinik
 AdLibris

Fertility & diet
 Mer info…

Antikroppar & sköldkörtel
Ny studier visar att ett betydande antal patienter med autoimmun sköldkörtelsjukdom har också celiaki i botten, man fann också att autoantikroppar (dvs sköldkörtelantikroppar) försvann efter 3 till 6 månader med en glutenfri diet.

Koffein
Vissa undersökningar pekar på ett samband mellan koffein och infertilitet påverkar både mannen och kvinnan. Har du svårt för att bli gravid, dra ner på ransonen till 1 kopp/dag men sluta helst helt. Observera att även te, coca cola & choklad innehåller koffein, så välj helst Roïboos. Koffein kan även finnas i en del mediciner, t ex för astma.

Koffeinfritt innehåller en massa annat elände för att ta bort koffeinet så det är inte bra det heller men här är alternativ:

Dinkelkaffe
 Mer info…

Bönor
 Köp här…

Snabbkaffe
 Köp här…

Mer info om koffein:
 Viktig info…

Avocado
Ät!!
 Läs här…

Alkohol
Även små mängder alkohol kan försämra chanserna, både hos kvinnan & mannen, menar en del. Andra ordinerar t.o.m ett par glas rött vin i veckan eftersom det kan öka blodgenomstgrömningen i livmodern. Om du blir gravid så kan alkohol allvarligt skada fostret. Samtidigt minskar du på ditt kaloriintag, eftersom alkohol innehåller stora mängder socker.

Folsyra
Kvinnor som får för lite folsyra löper större risk att drabbas av missbildningar hos fostret. För kvinnor som vill bli gravida är det viktigt att ta tillräckligt med folsyra (400 mikrogram eller 0,4 milligram) innan de blir gravida, eftersom fostret har behov av ämnet i ett tidigt skede för att förhindra brister i nervbanorna.

Bra livsmedel: gröna bladgrönsaker, kycklinglever, nötlever, linser, sparris, papaya, broccoli, hårdkokta ägg, vetegroddar. Det kan också vara klokt för kvinnan att ta multivitamintabletter eller näringstillskott som innehåller folsyra. Studier har visat att folsyra inte bara minskar risken för ryggmärgsbråck hos barnet, det kan även öka graviditetschanserna. Det receptbelagda Folacin 5 mg är dock att föredra.

Te

Studie ”The in Vitro effects of Rooïbos and black tea on immune pathways”
 Läs här…

Vikt

Ditt BMI ska helst ligga mellan 19 och 25.

I en holländsk studie jämförde man fertiliteten och BMI hos kvinnor under 12 månader observerade och fann att för kvinnor med ett BMI på över 29 (kg/m2) så minskade chansen att bli gravid med 4% per kg/m2 över 29. Alla kvinnor i studien hade en normal ägglossningscykel.

Att vara underviktig innan du blir gravid är förknippat med barn med låg födselvikt (dvs <2,5 kg) eller som är små för gestationsåldern.

Om du är överviktig och har oregelbunden mens, eller ingen mens alls, kan dina graviditetschanser förbättras av att gå ner i vikt. Att vara överviktig innan och under graviditeten har också förknippats med ökad risk för komplikationer som:

•    graviditetsdiabetes
•    högt blodtryck
•    havandeskapsförgiftning
•    komplikationer under förlossningen

Undervikt & IVF
Hela 10% sämre chans att lyckas.

 Läs mer…

Träning

Lättare, regelbunden träning ökar chansen till graviditet. Hårdträning däremot och +5 tim/vecka, minskar chansen med hela 42%, enligt denna artikel. ”The more vigorous the exercise that normal-weight women engaged in, the lower their probability for conception.”

 Läs mer…

Inflammationer & kost

Både stress, rökning och övervikt ökar graden av inflammation. Det finns mycket i vår mat som påverkar inflammationer i kroppen, både positivt och negativt. 
Överskott av järn, speciellt den typen som finns i rött kött, kan förvärra inflammationer. För att undvika för höga järndepåer, välj vegetabiliska järnkällor som gröna bladgrönsaker, baljväxter, lök, jordgubbar, blåbär, morötter, tomater, russin, äpplen, aprikoser, äggulor lite oftare. Brist på magnesium, folsyra (vitamin B9), C-vitamin, selen och E-vitamin kan också öka graden av inflammation så ät allsidigt!

Antioxidanter motverkar fria radikaler och oxidativ stress i kroppen. Njut av färgrika frukter och grönsaker varje dag eftersom de innehåller mest av dessa nyttigheter. Mest näring finns i färsk mat men en del ämnen tas faktiskt bättre upp av kroppen som kokta, till exempel tomater. Många kryddor är också antiinflammatoriska. tex ingefära, kanel, vitlök och gurkmeja som bland annat ingår i curry.

I gurkmeja finns ett pigment som heter curcumin, och det ämnet kan på ett mycket effektivt sätt hjälpa kroppen att dämpa inflammation. I de fall där det finns en pyrande, kronisk inflammation i kroppen är ju det särskilt bra, eftersom det hjälper oss att bryta en ond cirkel av smärta och nedsatt rörlighet som leder till inaktivitet och ännu mer stelhet etc. Det amerikanska hälsofreaket Dr Mercola citerar en studie där forskare visat att patienter som lider av osteoartrit, en form av ledgångsinflammation, upplevde klara förbättringar med så lite som 200 mg curcumin, alltså gurkmejaextrakt, per dag.

Körsbär innehåller naturligt melatonin som sägs förbättra äggkvaliten.

Omega 3
De livsnödvändiga fettsyrorna omega-3 och omega-6 påverkar i olika grad hur kroppen fungerar. Medan omega-3 bromsar inflammationer så aktiverar omega-6 inflammationer. Båda fetterna samspelar dock och därför är det viktigt att man får i sig lagom mängd av båda. Under de senaste 20 åren har vi i allt för hög grad ökat intaget av omega-6 på bekostnad av omega-3. Att balansen rubbats beror bland annat på de stora mängder sol- och majsolja som används vid industriellt tillverkad mat. Omega-3 finns i t.ex. fet fisk (lax, makrill, sill, strömming, sardiner), dessa fiskar har långkedjiga omega-3 fettsyror (EPA & DHA). Det finns även omega-3 fettsyror i linfrön, linfröolja, rapsolja, valnötter, avokado och mandlar. Denna oljetyp kallas för kortkedjiga omega-3 fettsyror (alfa-linolensyra). Du kan själv bilda lite EPA och DHA ur förstadiet alfa-linolensyra (ALA) som är växtrikets svar på fiskolja. Rekommenderat intag för oss: ca 3000 mg/dag.

Omega 6 finns i majsolja, solrosolja, sojaolja, sesamolja, rapsolja, druvkärneolja, sesamfrön, bröd, nudlar, pajen, kex, bakad potatis, godis, majonnäsprodukter/dressingar/tonfisk i olja gjorda på tidigare nämnda oljor och chip, rostad lök, pommes frites, buljongtärningar, margarin, för att nämna några.

Fibrer behövs för att hålla magen igång, men är också inflammationshämmande. Baljväxter, linfrön, havregryn och rotfrukter håller inte bara blodsockret på jämn nivå, dessa förebygger även tjocktarmcancer.(genom att minska inflammationer och dämpa celldelningshastigheten). Blomkål innehåller det extremt starka ämnet allicin, som också finns i vitlök. Allicin är känt för att kunna dämpa inflammation och fungera som ett så kallat hormetin – ett ämne som kontrollerar åldringsprocessen i kroppen. Blomkål innehåller också en del folsyra.

Oljor som dämpar inflammationer
 Läs här!

Krämer

Det kan vara klokt att undvika hudkrämer och geléer som innehåller östrogen eller progesteron om man försöker bli gravid. Även om risken är liten för att huden skulle ta upp tillräckligt mycket av dessa hormoner för att ägglossningen skulle påverkas, är det bäst att vara på den säkra sidan.

Parabener
Parabener är samlingsnamnet för den grupp konserveringsmedel som främst används i krämbaserade skönhetsprodukter. Olika slags parabener används beroende på produktens konsistens och önskad hållbarhetstid.
Parabener används som konserveringsmedel i skönhetsprodukter för att motverka mögelsvamp.
 De parabener som kan påverka pojkars och mäns fertilitet negativt är butul- och propylparabener samt alla iso-parabener (till exempel isomethyl- och isopropylparabener).
 Samtliga solkrämer på den svenska marknaden följer restriktionerna för parabenhalter.

Vissa parabener associeras med fortplantningsstörningar och vid en fertilitetsklinik mättes halterna av metylparaben, butylparaben (BP), propyl-paraben (PP) samt bisfenol A (BPA) i mäns urin. Ju högre halt BP desto mer DNA-skador hos sperma. De misstänks kunna störa den hormonella utvecklingen hos människor och djur, med bland annat tidigare pubertet och fertilitetsproblem som följd. Danmarks hälsominister Karen Elleman försvarar det beslutet med att små barn är känsliga för hormonstörande ämnen.

Butylparaben finns även i mat som konserveringsmedel för godis och torkat kött. E-nummer E214, E216 och E218. Även i natriumsalt som konserveringsmedel. Butylparaben är den paraben som först bevisade hormonell effekt i djurförsök. Den är också giftig för vattenorganismer.

Metylparaben är inte akut giftig vid förtäring och är inte farlig för vattenorganismer. Har ingen bevisad hormonell effekt.

Etylparaben är inte cancerogent, inte akut giftig vid förtäring och inte farlig för vattenorganismer. Har en bevisad hormonell effekt i djurförsök.

Propylparaben används bland annat i godis och torkade köttvaror. Personer som inte tål acetylsalicylsyra, men även andra, kan få överkänslighetsreaktioner.

Isobutylparaben är mindre vanlig men anses lika farlig. I Danmark har man gått ut med varningar till gravida och småbarnsföräldrar att inte välja produkter som innehåller isobutyl- och butylparaben.

Hela listan
 Här är den!

Ekologiska krämer
 Läs mer…

EU, regler & parabener
 Läs mer…

Ftalater
Ftalater är hormonstörande och speciellt utsatta för dessa ämnen är pojkfoster då de kan få missbildade och skadade testiklar, samt sämre spermakvalité senare i livet. Ftalater gör så att parfymen luktar mycket mer och krämer tränger in längre i huden.
Ftalater gör även plast mjukare och smidigare. Den största mängden får vi i oss är genom hygienartiklar. Detta är inte bra då smink innehållande ftalater och används av kvinnor som är gravida. Ftalaterna DEHP och/eller DBP, kan skada fertiliteten hos människor och skada utvecklingen hos foster och spädbarn.

Eftersom ftalaterna DEHP och DBP kan skada fortplantningsförmågan har EU beslutat att föra upp dem på CMR-listan och därmed klassa dem som reproduktionstoxiska ämnen.

EU har beslutat att alla CMR-ämnen (Cancerframkallande, Mutagena och Reproduktionstoxiska ämnen) som försämrar fertiliteten hos människan och/eller som skall betraktas som om de försämrar fertiliteten hos människan ska förbjudas i kosmetika. Beslutet har dock tagits med tillägget ”såvida dessa ämnen inte omfattas av annan bestämmelse i detta direktiv”. Det innebär att vissa substanser kan tillåtas om de bedöms vara säkra.

Bisfenol A
Bisfenol-A är en gemensam kemikalie som används i plastartiklar, i en del livsmedelsfärpackningar och dryckesburkar, såsom läsk och öl. Vissa pappersprodukter kan även innehålla BPA, såsom en del återvunnet toalettpapper.

Matberedare innehåller BPA, liksom massor av leksaker. Om du vill minska din och ditt barns exponering för BPA:

 Discovery
 Äkta vara
 Science Direct
 Artikel SvD

Sedan förra året 2011 är Bisfenol A förbjudet i nappflaskor inom EU och i april i år beslutade regeringen att gå före EU och förbjuda ämnet också i matförpackningar riktade till barn under tre år.

Expressen: Bisfenol ökar risken för missfall
 Läs här…

Tandfyllningar
 Läs mer…

Solskyddskrämer
 Läs mer…

Fertilitetsglidmedel 
 pre seed är super bra och fertilitets höjandehttps://click.adrecord.com?c=32700&p=700&url=https%3A//www.graviditetskollen.nu/produkter/kosttillskott-for-dig-som-vill-bli-gravid/fertilitetsglidmedel/ 

OMC
OMC, förkortning för oktylmetoxycinnamat, är ett av många godkända uv-filter i solskyddsprodukter men ämnet kan påverka fertiliteten negativt, varnar danska forskare.

Forskarteamet utsatte dräktiga råttor för höga halter av OMC. Resultatet visade att råttungarna fick mindre könsorgan och sämre fortplantningsförmåga, eftersom hanråttorna producerade färre sädesceller i vuxen ålder. Marta Axelstad Petersen, forskare på Danmarks tekniska universitet, säger att det är klokt att använda solkräm utan OMC om man är gravid. Danmark har som första EU-land också förbjudit solskyddsprodukter med parabener för barn under tre år.

Övrigt

Pandemrix
En medicinsk undersökning i Slovakien visar att Polysorbat 80 injicerat i möss gjorde honorna infertila. Hormonförändringar, skadad vagina och livmoderslemhinna och kraftigt deformerade äggstockar var biverkningar som oundvikligen ledde till honornas infertilitet. Dee Nicholson, National Communications Director for Freedom in Canadian Health Care, säger rakt ut att  Polysorbate 80 är länkat till infertilitet hos möss. Pandemrix innehåller Polysorbat 80.

Källa
 Mer info…

Teflon
Nästan alla vet att Teflon och deras släktingar (perflourerade ämnen) används som beläggning i non-stick-stekpannor. Men visste du att de också används till att fodra pizzakartonger, att de finns på vindrutetorkare i kosmetika och kläder (ex. Gore-tex). De sprejas på våra mattor och finns på insidan av våra popcornpåsar? ”De finns överallt” är företaget Dupont slogan för dem. Och de har verkligen rätt – de finns överallt, i blodet på vikarsälar i Arktis såväl som i blodet på varenda människa på jorden.

Många forskare anser att dessa ämnen är mycket giftiga och kan orsaka medfödda missbildningar, hormonstörningar, infertilitet, hög kolsterolhalt och cancer. När man undersökte personalen som exponerades direkt av ämnena på de fabriker som tillverkade dem såg man att dessa människor  löpte 3 gånger så stor risk att dö i prostatacancer, de födde också oftare missbildade och sjukliga barn. Man har också i försök med råttor sett att deras lever förstoras redan vid exponering av mycket små doser. Man kom då fram till att dessa ämnen inte bör komma i kontakt med hud.

Polysorbate 80
Found in creams, soaps and multiple medical preparations including vaccines, vitamin oils, and anticancer agents, in addition to common foods like ice cream, polysorbate 80 has been linked to much more than severe allergic reactions.
 Läs mer…

Källor:
Expressen
Sveriges Radio
Shenet
Harvard