Kosttillskott

Det finns nu en hel del vetenskaplig kunskap om användning av kosttillskott och deras positiva effekter på både manlig och kvinnlig fertilitet. Dessa tillskott kan vara mycket effektiva för att återställa hormonbalansen, samt för att förbättra er allmänna hälsa.

Kosttillskott

Varje kvinnas infertilitet är olika beroende av diagnos, hormonvärden, andra sjukdomar, ålder och behandlingar. Vissa näringsämneskombinationer och tillskott kan vara bra för en och inte för en annan. Det finns inte en metod som är lika för alla och det är inte bara att kopiera och ta det någon annan tagit för att lyckas. Det är individuellt och kan vara väldigt känsligt och äventyra hela behandlingen om man självbehandlar utan att ha kunskap eller vara insatt. Det bästa är att göra ordentliga undersökningar för att ta reda på vilka tillskott som kan passa bäst.

Dr Daniel T Quigley, författare till The National Malnutrition, hävdar ”Alla som tidigare har ätit socker, vitt mjöl eller konserverad mat har någon bristsjukdom. Dess svårighetsgrad beror på hur stor procent av maten som bestått av sådan bristfällig kost”.

Earl Mindell skriver i Vitaminbibeln att om man tar alla vitaminer på en gång så bör de med fördel tas efter middagen eller dagens största mål, inte efter frukosten. Ta vitaminer & mineraler på samma gång eftersom mineraler är nödvändiga för att vitaminerna ska absorberas. Vitaminer tas svårare upp vid glutenkost.

 Köp Vitaminbibeln här!

Praktiskt taget all absortion av näringsämnen sker i tunntarmen. Levern är det främsta organet för lagring av fettlösliga vitaminer. Om du tex äter mycket protein så ökar ditt behov av B6.

Kvinnan

Det finns nu en hel del vetenskaplig kunskap om användning av kosttillskott och deras positiva effekter på både manlig och kvinnlig fertilitet. Dessa tillskott kan vara mycket effektiva för att återställa hormonbalansen, samt för att förbättra er allmänna hälsa. Detta kan vara avgörande för en framgångsrik befruktning. Tillskott är nödvändigt eftersom även den bästa dieten i världen inte kommer att innehålla alla de näringsämnen du behöver för att ge er den bästa chansen att bli gravid.

Vitaminintag
 Mer info…

Adrecomp
Adrekomp innehåller binjureextrakt i kombination med kraftfulla antioxidanter. Innehållet av patotensyra stödjer en normal energiomsättning och normal mental prestation. B1-vitamin stödjer även en normal hjärtfunktion, nervfunktion, normal psykologisk funktion och kroppens energiomsättning. Dessutom stödjer pantotensyran normal bildning och omsättning av steroidhormoner, D-vitamin och neurotransmittorer.

 Svensk Hälsokost
 Må Bra

Astaxanthin
En av naturens kraftigaste antioxidanter och är hela 6 000 gånger starkare än C-vitamin och 550 gånger starkare än E-vitamin vad gäller förmågan att neutralisera reaktivt syre. Källor som är rika på astaxanthin är havsdjur med en diet rik på antioxidanten, till exempel skaldjur, forell och lax. Astaxanthin är anledningen till den röda färgen hos vildfisk som forell och lax. Astaxanthin finns även i många olika typer av frukt, grönsaker, bär och andra växter.

Bidrottninggelé
Rik på proteiner och innehåller naturligt kollagen. Hormonreglerande och kan hjälpa mor PMS och klimakteriebesvär, humörsvängningar och menstruationsvärk. Enligt kinesiskt sätt att se fungerar Bidrottningelé ”öppnande” och ”utvidgande” vilket hjälper kvinnor som har blockeringar och spänningar och kan därför hjälpa de som lider av menstruationskramper och svårigheter att slappna av sexuellt.

Näringsinnehåll: vitamin A, hela B komplexet som B1, B2, B6, B12, B5 (pantotensyra), biotin, folsyra och inositol (som främjar hårväxten), C, D och E, calcium, koppar, järn, fosfor, potassium, silikon och svavel.

Köp här!
 Svensk Hälsokost

Bio-Pycnogenol
Pycnogenol fås fram genom att tillverka ett extrakt av tallbark som innehåller stora mängder bioflavonoider. Kombineras efektivt med L-arginin. Används ofta vid endo & ledvärk.

Bisolvon
Slemlösande receptfri hostmedicin som sägs kunna hjälpa ägget att fästa genom att sekretet tunnas ut och spermierna får lättare att simma, motståndarna hävdar att slemmet måste vara tjock för att spermierna ska kunna simma och att det är mycket ovanligt att kvinnans sekret är för tjockt.

Boragoolja
Borago Jamsrot utvinns på ett skonsamt sätt från Gurkörten (Borago officinalis) och oljan är gurkfröolja. Oljan är mycket rik på de essentiella Omega-6-fettsyrorna linolsyra och gammalinolensyra (GLA). GLA samverkar med prostagladinerna som i sin tur reglerar den hormonella balansen. GLA är ett celluppbyggande ämne som främjar hudens elasticitet och smidighet. Förstärkt med Jamsrot och E-vitamin.

DHEA
Dehydroepiandrosteron – är en naturlig fosfolipidnutrient, alltså ett steroidhormon som produceras av binjurarna. Den kallas populärt för  “moderhormonen” eftersom kroppen först framställer dhea, sen andra hormoner. För låga nivåer kan medföra många sjukdomar. I USA är det mycket vanligt att IVF-patienter får DHEA för att förbättra äggkvalitén men i Sverige är det inte lagligt längre. Många tar Arginin & Dhea i fertilitetssyfte. är en steroid hormon som i kroppen omvandlas till många andra hormoner. Bland annat kan DHEA omvandlas till könshormonerna testosteron och östrogen, alltså betydelsefullt för både kvinnors och mäns fertilitet. Det kallas ibland för föryngringshormon, eftersom det motverkar kroppens åldrande. Det DHEA som kroppen själv producerar minskar till hälften mellan 20 och 40 års ålder. Har man för snabb nedgång så kan man ta tillskott av DHEA för att fördröja åldrandet (men har man normala värden bör man inte ta tillskott före 40 års ålder). DHEA kan också påverkas genom livsstilen. Det finns naturligt i sötpotatis och man kan öka nivån i kroppen genom meditation. Snabba kolhydrater och stress har däremot en hämmande effekt på DHEA. I Sverige är inte DHEA tillåtet som naturläkemedel (pga att det användes som dopingpreparat i väldigt höga doser) men man kan få det utskrivet av läkare om blodprov visar att man har för låga värden. Det finns flera utländska sidor på Internet som säljer DHEA.

Rekommendationen är 50-75mg/dag, helst 25mg/3ggr/dag men en del tar allt på morgonen då sömnen kan försämras om det tas på kvällen

EFA – Essentiella fettsyror
Dessa fettsyror har en stor inverkan på alla system i kroppen, inklusive det reproduktiva systemet. För män är tillskott av essentiella fettsyror avgörande eftersom sperma är rikt på prostaglandiner som framställts av dessa fetter. Män med dålig spermiekvalitet, onormala spermier, dålig rörlighet eller lågt antal har oftast otillräckligt av dessa gynnsamma prostaglandiner. För att få i sig tillräckligt av dessa fettsyror rekommenderas 1000 mg omega 3 i form av fiskolja som innehåller dokosahexaensyra (DHA) samt 2-4 st spirulinakapslar om dagen beroende på styrka. Fetthalten i spirulina är ca 7% och består av gamma-linolensyra (GLA), alfa- linolensyra (ALA), linolsyra (LA), stearidonsyra (SDA), eikosapentaensyra (EPA), dokosahexaensyra (DHA) och arakidonsyra (AA)

Fertile XX
Fertile XX är ett naturpreparat som skall förbättra fertiliteten. Innehåller munkpeppar, silverax och ginseng. Munkpeppar och silverax finns som bekant i Femicur och som används vid PMS och Klimakteriesymptom. Rekommenderas av Dr Papanikoulao på Life Clinic i Aten.

 Beställ här…  Graviditetskollen såklart !

 Beställ här…

Folsyra
Folinsyra, kallades förr även vitamin B9, är ett vattenlösligt vitamin som finns i olika former – så kallade folater. Folsyra är ett mycket viktigt näringsämne, särskilt för kvinnor i fertil ålder som planerar att bli gravida. Mycket tidigt under graviditeten (dag 22) sluts ett skyddande rör kring ryggmärgen. Vid brist på folsyra i moderns kropp kan fel i den här slutningsprocessen uppstå och resultera i svåra missbildningar så kallade neuralrörsdefekter, där fostret kan få hål i ryggen rakt in i ryggmärgen, alternativt kan hjärnan växa vid sidan av huvudet.

Det är alltså viktigt att man får i sig mycket både före och under graviditeten. Folsyra är utan tvekan viktigt, men det är bara en del av den mycket viktiga familj av B-vitaminer som är nödvändiga för att producera genetiskt material såsom DNA och RNA. Tillsammans med vitamin B12, arbetar folsyra för att säkerställa att ditt barns genetiska koder är intakta. Det är inte nog att ta folsyra ensamt när man försöker bli gravid. Alla B-vitaminer är nödvändiga. Forskning har visat att B6 ökar fertiliteten och vitamin B12 har visat sig förbättra lågt antal spermier. Studier har visat att ett tillskott på 5 mg folsyra kan öka antalet normala spermierna med så mycket som 74%. 0,4 mg folsyra är tillräckligt för en kvinna som inte har svårt att bli gravid och inte har bevisat anlag för ryggmärgsbråck i släkten.
0,6 mg – 0,8 mg folsyra skall istället vara nog för en kvinna som vill boosta sin fertilitet. 4 mg folsyra/dag rekommenderas alla IVFare.

Glandin
Glandin 25 är ett koncentrerat kosttillskott med hög halt av den fleromättade fettsyran gammalinolensyra (GLA), en livsviktig fettsyra, som omvandlas till goda prostaglandiner med gynnsamt inflytande på bl.a. premenstruella spänningar, PMS. På senare år har intresset stegrats för gammalinolensyra och dess betydelse för vår kropp. De viktiga fettsyrorna finns i cellmembranen, där de bildar kemiska förstadier till prostaglandiner. Det är hormonliknande ämnen, som hjälper till att styra många av kroppens vitala funktioner.

 Köp här

Ingefära
En adaptogen för binjurarna och hjälper till att normalisera kortisolnivåerna. Har man utmattade binjurar och kortisolbrist höjs alltså kortisolnivåerna, medan de sänks om man har för höga nivåer.

 • Det stärker immunförsvaret på flera sätt, bland annat genom starka antioxidanter, anti-inflammatoriska egenskaper, döda förkylningsvirus och genom att fungera antiseptiskt.
 • Det förhindrar flera typer av cancer.
 • Blodcirkulationen ökar.
 • Ingefära är blodförtunnande och sänker blodtrycket
 • Det hjälper till att sänka östrogenhalten, samtidigt som progesteronproduktionen 
höjs
 • Ingefära främjar regelbunden mens, och sägs kunna sätta igång mensen när den 
är försenad.
 • Det hjälper till att reducera inflammation vid artrit
 • Brittisk forskning visar på att ingefära är lika effektivt som droger för att lindra 
illamående efter operationer.
 • Ingefära höjer ämnesomsättningen, hjälper till att smälta fet mat och bryter ner 
protein så att det blir lättare för kroppen att använda sig av det.
 • Te på ingefära är utmärkt när man har ätit för mycket eller känner sig tung efter 
en måltid. Blanda i en kvarts tesked mald, torkad ingefära i en 
kopp varmt vatten och dricka.
 • Inom ayurveda rekommenderar man ofta en bit ingefära med citron och salt på 
som aperitif för att stärka matsmältningen.
 • Många som lider av halsbränna menar att det räcker med en kopp ingefärste för 
snabb lindring.
 • Ingefära är avgiftande och renande för blodet. Det fungerar särskilt effektivt ihop 
med gurkmeja.

Någon har erhållit fantatsiska resultat mot endometrios med denna brydg: 1 msk Kollodialt Silver 2-3 ggr/dag, 0,5 liter/dag Pau D’ Arco, 2 tsk gurkmeja och 1 tsk ingefära/dag. Garantier lämnas ej…!

Inofolic
Vanligt i Italien, där man bla behandlar pco/s med framgång med Inofolic. Inositol medverkar vid syntesen av RNA i cellerna och av biotin i tarmen. Medverkar vid omsättningen av fetter och sänker blodets kolesterolhalt. Åstadkommer en avspänning av nervsystemet och främjar normal hud- och tarmfunktion. Nödvändigt för syntesen av lecitin i levern. Det består utav Myo-inositol och Folsyra. Plus varianten innehåller även 3 mg melatonin. Man tar 1 påse Inofolic på morgonen samt en påse Inofolic Plus på kvällen. Höga nivåer av myo-inositol i folliklarna ska ge en bra follikulär utveckling och höja äggens kvalitet. Myo-inositol hjälper även till att få regelbunda cykler samt stimulera ägglossning. Det tros även förbättra amh och kunna förhindra missfall.

Inofolic tillverkas i Italien. Där används det för att lindra PCO samt till alla kvinnor över 35, för att förbättra äggkvaliteten.
Obs! Inofolic Plus innehåller även melatonin (ej för personer med immunologiska besvär).
Inofolic motsvarar 2000 mg Inositol och 200 mikrogram folsyra.

Beställ Inositol här:
 Här!
 Mer info…

Går ev att beställa av tillverkaren:
 Mer info…

Eller välj Pregnitude!
 Läs mer här…

Inositol
För att bli gravid och undvika missfall måsta man ha hyfsat bra äggkvalitet. Det är känt att kvinnor som lider av PCOS löper en betydligt större risk för missfall. Dessutom vet man att äggkvaliteten börjar minska kraftigt för alla kvinnor över 35 år. I en studie deltog 60 infertila PCOS kvinnor som genomgick assisterad befruktning. En grupp fick inositol plus folsyra. Den andra gruppen fick bara folsyra. De som tog inositol plus folsyra hade betydligt friskare äggceller efter tre månader. Resultaten från denna studie indikerar att om man är intresserad av att öka sina chanser att bli gravid och minska risken för missfall, är ett tillskott av inositol att rekommendera. Bra äggkvalitet är nödvändig för en lyckad graviditet.

Klinisk forskning har visat följande effekter av inositol tillskott: stärker ägglossning, minskar risk för ryggmärgsbråck & missbildning, sänker testosteronhalten (ner till 73%), sänker LH (så mycket som 55%) 
sänker insulin (ner till 62%) sänker DHEA-S (49% sänkning), ökar SHBG (upp til 92% ökning)
sänker androstenedion (ner till 27%) sänker triglycerides (ner till 51%)
 sänker blodtrycket, ökar progesteron (129% ökning i en studie). Myo-inositol minskar risken för hyperglycemia/embryots tillväxt.

Sluta med Inositol vid ÄP eftersom det kan ge sammandragningar.

 Läs mer…

Inositol och PCO
Myo-inositol kan återställa/förbättra ägglossning hos PCO-patienter.

Studie Myo-inositol kombinerat med Inofolic (folsyra) 4 g/dag i 6 månader:
Resultat: 22 av 25 (88%) hade minst en normal cykel under behandlingen. Av dem ledde 10 till graviditeter. Av dem ledde 2 st till missfall.

 Läs mer…

Studie Myo-inositol kombinerat med melatonin:
46 kvinnor behandlades med 4 g/dag myo-inositol och 3 mg/melatonin/dag (inofolic® and inofolic® Plus) i 3 månader och därefter IVF.
Resultat: Efter behandlingen hade antalet befruktade ”top-quality” ägg ökat avsevärt. Behandlingen ledde till 13 gravidteter och 9 födda barn.

 Läs mer…

Melatonin
Melatonin är ett kroppseget hormon om utsöndras av tallkottkörteln i hjärnan och är inblandad i regleringen av människans dygnsrytm och vaken-sömn mönster. Det hjälper till att reglera andra hormoner och underhåller kroppens dygnsrytm, berättar när du ska somna och när man vaknar. Ända sedan vi utvecklade elen och glödlampan har kroppens produktion av melatonin minskat genom att den utsättas för starkt ljus efter det är mörkt. Jetlag, skiftarbete och dålig syn påverkar också vanliga melatonin nivåer. I kinesisk medicin menar man att melatonin behövs för en frisk lever. Melatonin hjälper också kontrollera tidpunkten och frisättningen av kvinnliga reproduktiva hormoner. Det hjälper att avgöra när en kvinna ska börja menstruera, frekvensen och varaktigheten av menstruationscykeln, och när en kvinna ska komma i klimakteriet.

Dålig ägg kvalitet är en av orsakerna till infertilitet hos kvinnor och tidigare har det inte funnits någon behandling för att rätta till det. Men det verkar som melatonin kan göra susen. Melatonin hjälper till att förbättra äggkvaliteten genom att minska nivån av ett oxidationsmedel som kallas 8-OHdG i ägget. Forskarna har upptäckt att kvinnor med dålig äggkvalitet som tar 3 mg melatonin en cykel innan sin IVF-cykel fick 50% av sina ägg befruktade jämfört med mindre än 23% av äggen i en kontrollgrupp. Efter embryotransfer blev 19% av kvinnorna som tog melatonin gravida jämfört med drygt 10% av de kvinnor som inte tog det.
Ej receptfritt i Sverige.

Metanx
Active folic acid, mycket vanligt på klinikerna i USA.

 Mer info…

Munkpeppar
Munkpeppar (Vitex agnus-castus) har varit en del av den växtbaserade apoteket i århundraden och verkar hormonreglerande. De gamla grekiska läkarna använde munkpeppar för att lindra libido, läka yttre sår, behandla mjälten och som ett stöd vid förlossningar. Munkpeppar har länge använts för att lindra allehanda gynekologiska problem som orsakas av hormonell obalans eftersom verkansmekanismen är minskad Prolaktin-utsöndring. Idag används det ofta vid premenstruellt syndrom (PMS), polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), och frånvaro av menstruation (amenorré). Sägs vara progesteronstimulerande, sköldkörtelreglerande och stärker fertiliteten. Vissa kvinnor som lider av PCOS har visat sig ha för mycket prolaktin. Vitex kan vara användbart i båda fallen. Kan även öka produktionen av Lh och därmed öka pogesteronhalten.

Agnus-castus har i kliniska prövningar visat sig sänka prolaktinnivåerna i blodet hos behandlade kvinnor. Detta gör bland annat att kvinnorna upplever mindre bröstspänningar. Nyligen har det sammankopplats med gynnsamma effekter på sköldkörteln

Sägs vara progesteronstimulerande och sköldkörtelreglerande. Kan hjälpa till att normalisera hormonerna efter P-pillerbehandling samt stärka fertiliteten.

Munkpeppar bör tas I 3-6 månader.

Möjliga biverkningar: kan ge huvudvärk och ökad mensblödning.

 Köp här https://click.adrecord.com?c=32700&p=700&url=https%3A//www.graviditetskollen.nu/produkter/kosttillskott-for-dig-som-vill-bli-gravid/halsokost/munkpeppar-lamberts-vitex-agnus-castus-60-tab

Homeopatiska Fertile XX/munkpeppar rekommenderas av många kliniker i världen. 15 droppar i vatten 3 ggr/dag. Lär öka fertiliteten, ger regelbundna cykler, främjar ägglossning. Finns även Fertile XO till mannen. Innehåller munkpeppar.

 Mer info…

Här är ett ganska vanligt ”Fertile recipe”!

Take Whole Cycle:
1 Prenatal Vitamin
1 Baby Aspirin
50 mg B6 Vitamin in the morning
1 B-50 Complex  in the evening

From Cycle Day 1 until Ovulation:
2 munkpeppar 500 mg på morgonen och samma på kvällen

Omega 3
Vid immunologiska problem rekommenderas ett intag på minst 2000 mg/dag och upp till 5000 mg/dag.
Av de fleromättade omega 3-fettsyrorna förekommer alfa-linolensyra i vegetabiliska oljor, bl.a. linfrö-, raps-, valnöt-, hampa- och solrosolja samt linfrön, valnötter, kiwi och gröna bladväxter. Av alfa-linolensyra kan kroppen själv bilda de längre fleromättade fettsyrorna EPA och DHA. Färdigbildat EPA och DHA anses ha ett högre näringsvärde än alfa-linolensyra. I fisk och skaldjur förekommer de längre fleromättade fettsyrorna EPA och DHA. Omega 3-fettsyrorna har även stor betydelse för utvecklingen av fostret. Under fostertiden passerar stora mängder omega 3-fettsyror över från modern till fostret varav större delen används hos fostret för att bygga upp det centrala nervsystemet. Medan omega-3 bromsar inflammationer så aktiverar Omega-6 inflammationer.

Omega 6 finns i majsolja, solrosolja, sojaolja, sesamolja, rapsolja, druvkärneolja, sesamfrön, bröd, nudlar, pajen, kex, bakad potatis, godis, majonnäsprodukter/dressingar/tonfisk i olja gjorda på tidigare nämnda oljor och chip, rostad lök, pommes frites, buljongtärningar, margarin, för att nämna några.

Gör uppehåll med Omega 3 över ÄP!

Active Care:             1000 mg, 45% EPA&DHA och 5 mg E-vit
Aco Omega Forte :  1000 mg, 1 mg E-vitamin
Lipolar Balans:         500 mg, 4 mg E-vitamin, jättnattljusolja + D-vitamin
Star Nutrition:         1000 mg & 30% EPA och DHA
Body Boost:            500 mg – 1 mg E-vitamin
Pharbio:                     500 mg (innehåller sötningsämnen, färgämnen mm)
Möllers:                     650 mg, 540 mg EPA & DHA, 250 mcg A-vit, 10 mcg D-vit, 10 mcg E-vit.
Vitalas:                     500 mg, EPA 52% och DHA 33%)

Viktigt att det inte är fiskleverolja utan fiskolja. Leveroljan innehåller mycket A-vitamin och det är inte bra för foster.

Vi rekommenderar följande 2:

* Active Care, den har blivit Bäst i Test, den är renast från miljögifter och innehåller bra värden av DHA/EPA, alltså mest Omega 3 för pengarna.
 Beställ här…

* Graviditetskollen, innehåller hela 1000 mg och bra pris!
 Beställ här…

Fortsätt ta Omega 3 vid graviditet
 Mer info…

Testkit
 Mer info… 

Unna dig Clearblue fertilitetsglidmedel. Alla dessa är godkända och testade, samt bevisade att öka chansen för graviditet. På grund av det sistnämnda är fertilitetsglidmedel ett utmärkt hjälpmedel för par som försöker bli gravida. 
https://click.adrecord.com?c=32700&p=700

Resveratrol
En kraftig och anti-inflammatorisk antioxidantn som förekommer i rödvin och används i många länder för att hålla kroppen ung & frisk…

Rosenrot
Rosenrot har också effekt på det hormonella systemet, bla minskas kortisolet, ett stresshormon som bildas i binjurarna. Vid kortvarig stress har kortisol en positiv verkan. Vid upprepad eller långvarig stress riskerar det avstängningssystem som skall minska produktionen av cortisol att avmattas, känsligheten sjunker och cortisol fortsätter att produceras. Kroppen kommer i ett permanent stresstillstånd – det är då vi blir trötta, utmattade och känner olust. Studier på djur visar att Rosenrot ökar könshormonernas aktivitet. Hos hondjur visade Rosenrot en östrogenlik effekt med ökad fertilitet. Samma forskare testade sedan Rosenrot på 40 kvinnor med utebliven mens och som inte kunnat bli gravida. Rosenrot testades under 14 dagar. 25 av de 40 kvinnorna fick normal menstruation och 11 blev gravida efter ytterligare några månaders behandling (Tomsk State University 1987).

* Beställ Rosenrot Forte här
 Beställ här…

Selen
Selen är en antioxidant som hjälper till att skydda kroppen från mycket reaktiva kemiska fragment som kallas fria radikaler. Av denna anledning kan selen förhindra att kromosomer går sönder, vilket är känt för att vara en orsak till fosterskador och missfall. Höga halter av selen är också viktigt för att maximera spermieproduktionen. Selen nivån har visat sig vara lägre hos män med lågt antal spermier.

Serotonin
Viktig signalsubstans ”lyckohormon” i hjärnan som bland annat reglerar vårt stämningsläge. Påverkas positivt av bananer, tomater, avokado, citrusfrukter.

 Läs mer…

Tomatjuice
Visat sig sänka TNF-a.

Ekologisk tomatjuice, god och snabb leverans.
 Köp här!

Vitamin A
Detta vitamin måste nämnas eftersom det finns en hel del förvirring om dess användning före och efter graviditeten. Många rekommenderar att inget A-vitamin tas under graviditet. Detta råd är felaktigt, Vitamin A har viktiga antioxidanta egenskaper, och konsekvenserna av A-vitaminbrist under graviditet kan vara förödande. A-vitamin viktigt för friska ögon. Studier på djur visar att A-vitaminbrist under graviditeten har producerat nyfödda djur utan ögon, ögon defekter, ej nedvandrade testiklar och diafragmabråck. Det är A-vitamin i animalisk form (retinol) som är ett problem. Det har konstaterats att retinol kan orsaka fosterskador om de tas på över 10 000 IE per dag. Beta-karoten som är en av de vegetabiliska former av vitamin A ger inte dessa risker.

Vitamin B
B12 behöver dessutom stå i balans med folsyra för att man ska undvika brist. Därför är det en bra idé att äta ett kosttillskott som innehåller både folsyra och andra B-vitaminer. Dessutom verkar en del av oss bli mycket bättre om vi även äter två Behepantabletter varje dag. En del hypotyreospatienter behöver B12-injektioner. Den rekommenderade dagliga intag (RDI) av B6 är 1,3 mg per dag, och B12 är 2,4 mikrogram per dag. Behepan 1 mg (B12) finns receptfritt på Apoteket för ca 50 kr men du måste antagligen fråga efter det. Om du får det på recept, som är exakt samma, går det på högkostnadsskyddet. Levaxinets effekt förbättras tillsammans med B12. Bruna spottings kan motverkas med B-vitamin.

Eftersom B12 lagras i kroppen tar det ett tag att tömma reserverna och därför måste kopplingen mellan en långsamt utvecklad hypotyreos och B12-brist vara jättesvår att upptäcka i praktiken. Det är inte heller alltid så att blodprov avslöjar den, det kan därför vara värt ett försök med B12-tillskott och se om man blir bättre. Tänk bara på att blodprovet blir missvisande när man väl har börjat med tillskottet. Vitamin B12 kan även förbättra spermiekvalitet- & produktion. Tillskott av B6 kan förlänga luealfasen.

Symtomen på B12-brist är bl.a: trötthet, tungsveda, oföretagsamhet, minnesproblem, domningar och stickningar i händer och fötter, nedsatt känsel, nedsatt finmotorik. Dagliga ”Happy Hours” med mer än ett glas alkohol kan orsaka brist på B1, B6 & Folsyra.

Vitamin B1-rika livsmedel:
 Öljäst, råris, vetegroddar, nötterm potatis, havregryn, frukt, grönsaker, fisk och kött.
Vitamin B2-rika livsmedel:
 Mjölk, ägg och ost, inälvsmat, kött och fisk, öljäst, bladgrönsaker, vetegroddar och nötter.
Vitamin B6-rika livsmedel:
 Nötkött och inälvsmat, ägg, rå fisk, bönor, vetegroddar, havregryn, nötter, bananer, avocado och övriga frukter och grönsaker.
Vitamin B12-rika livsmedel:
 Lever, nötkött, fisk, ägg, ost och mjölkprodukter. Finns nästan uteslutande i animalisk föda, med undantag för tång och havsalger.

B-vitaminer samverkar och bör därför intas tillsammans, högdosering av enskilda B-vitaminer bör ske under kortare perioder i ett visst syfte.

B2 gynnar tillväxt och reproduktion. Om du äter små mängder kött eller mejeriprodukter bör du öka intaget av B2. Äter du mycket protein bör du öka intaget av B6.

Mega B Stress är superbra!
 Köp här…

Vitamin C
C-vitamin är också en antioxidant. Studier visar att C-vitamin förbättrar spermiernas kvalitet, skyddar spermier och DNA från skador. Viss forskning har visat att vissa typer av DNA-skador i spermier som inte kan upptäckas innan kan orsaka en ökad risk för missfall om befruktning sker. Om DNA-skador har dessa effekter har inte slutgiltigt bevisats, men det är värt att ta C-vitamin och andra antioxidanter som en försiktighetsåtgärd. C-vitamin gör också sperman mindre tjock, vilket gör spermierna mer rörliga.

C-vitaminrika livsmedel: Färska grönsaker och frukter; broccoli, brysselkål, blomkål och vitkål, spenat, paprika, potatis och sparris, citrusfrukter, mango, svarta vinbär, jordgubbar, ananas, plommon och nypon. Finns även i inälvsmat och mjölk.

C-vitamin är också viktigt för binjurarnas funktion.

Brustabletter av C-vitamin är mer effektiva än piller. 1 tsk kan ge dig så mycket som 4000 mg.

Vitamin D3

Det finns 2 varienter av vitaminet, D2 och D3. D2 är vegetabiliskt och D3 kommer från en animalisk källa. D3 är lättare för vår kropp att ta upp och mer biologiskt aktiv. Om du inte vegetarian, är detta att föredra.

Vitamin D klassificerats även som ett hormon, eftersom det kan produceras i huden efter exponering av dagsljus. Brist ökar risken för cancer, hjärtsjukdom, depressioner, diabetes, autism och förtida död. Med maten får vi ytterst lite D-vitamin jämförelsevis. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför ha nästan vilken effekt som helst i kroppen. Det är normalt svårt att få i sig farliga mängder D-vitamin. Att D-vitamin kan påverka fertiliteten hos kvinnor är känt sedan tidigare, men ny australiensisk forskning visar att även mäns fertilitet påverkas av D-vitamin. En undersökning bland nästan 800 män med fertilitetsproblem visade att en tredjedel av männen hade låga halter av D-vitamin i kroppen.

Dos vuxna: 2 000–4 000 E dagligen. 1000 mg kan höja ditt AMH.
Blodvärde: Vanligt referensvärde är 75-250, ur fertilitetssynpunkt anses 125-200 optimalt.

Sola, 15-30 min i stark sol, med gott om bar hud (utan solskydd), men utan att bränna dig. Mycket effektivt, ger femdubbla dagsbehovet / minst 10 000 E. Fungerar i Sverige bara ordentligt mitt på dagen maj–augusti. Det räcker inte hela året om du inte regelbundet åker på semester söderut. Enkel tumregel: solen måste upp minst 45 grader över horisonten (så att din skugga är kortare än du) för effektiv D-vitaminbildning, annars filtreras nästan all UVB-strålning bort i atmosfären. En del läkare rekommenderar solarium denna tiden på året, ca 15 min/vecka. Risken för D-vitaminrelaterade sjukdomar är betydligt större och farligare än cancerrisken.

Fet fisk – ca 350 gram fisk om dagen behövs. Konserverad i burk ger mindre.
Ägg – behövs 35 ägg/dag
Lättmjölk / margarin med tillsatt D-vitamin – behövs 13 l lättmjölk eller ett kg margarin/dag

Bra att veta! Männsikor som lever i smutsiga städer får inte i sig lika stora mängder D-vitamin som de som bor på landet, eftersom smoggen absorberar solens ultravioletta strålar!

Kombinera gärna D-vit med vitamin K2, Holistic rekommenderas!

 Köp här…
 Köp här…
 Köp 10000 iu här!

Ny forskning visar att vitamin D3 kan hjälpa kvinnor som försöker bli gravida efter ett missfall. Den har anti-inflammatoriska fördelar som kan bistå embryot under de tidiga stadierna av sin utveckling, genom att minska aktiviteten hos naturliga mördarceller och T-celler, två faktorer i moderns immunsystem som är kända för att bidra till återkommande missfall. Dess effekter är mycket lik en naturligt förekommande cellulär substans som produceras för graviditeten. Vi rekommenderar att våra patienter mellan 2000 och 4000 IE per dag. (Dr Braverman)

ie står för internationella enheter
iu står för international units
Ibland anges RDI i Internationella enheter (IE). Omräkningstal mellan IE och vikt är olika för varje slag av vitamin. För D-vitamin gäller: [1]
1 µg = 40 IE
1 IE  = 0,025 µg

 Mer info…

D-vitaminrika livsmedel: 
Fiskleverolja, äggula, inälvsmat, tonfisk, makrill, sardiner, torskrom (lax), mjölk och mejeriprodukter.

 D-vitamin/Illustrerad Vetenskap

D-vitamin & celiaki
 Läs mer här…

Dr Braverman behandlar missfall med D3-therapy
 Läs mer…

E-vitamin
Vitamin E är en kraftfull antioxidant och har visat sig öka fertiliteten både hos män och kvinnor. Män med dålig spermie kvalitet som inför IVF-behandling fått E-vitamin har som en följd ökat befruktningsgraden från 19 till 29 procent. Det antas att vitamin E kan göra spermierna mer fertila. Ät gärna en näve mandel varje dag!

E-vitminrika livsmedel: 
Vetegroddar, vetekli och vetekorn, brysselkål, broccoli, mandlar och nötter, feta fisksorter, ägg och skaldjur, fleromättade vegetabiliska oljor (vetegrodds- soja- solrosolja).

Räkna om vitaminer
A-vitamin     1000  I.E = 0,3 mg
D-vitamin     40 000  I.E = 1 mg
E-vitamin     10 I.E = 1 mg

Q10

Ska ni ta något – så ta Q10! Antagligen det bösta du kan tillsätta för bättre ägg. Q10 är en vitaminlik substans som finns i alla dina celler. Q10 har länge varit föremål för omfattande forskning, då det har en viktig roll i kroppens energiomsättning. Kemiskt är Q10 ett mellanting mellan E-vitamin och K-vitamin. Det finns som sagt i alla celler förutom de röda blodkropparna och är ett fettlösligt vitaminliknande ämne som produceras i levern men produktionen avtar successivt med start vid 20 års ålder. Det styr energiproduktionen i cellernas kraftverk (mitokondrierna) och Intar en särställning bland vitaminer och mineraler då tillståndsförbättring vid brist inträder redan efter 1-4 veckors intag.

Q10 förekommer huvudsakligen i feta livsmedel som exempelvis vegetabiliska oljor, feta fiskar, kött och nötter. I grönsaker har Q10 påvisats i t ex spenat och broccoli samt i cerealier i riskli och vetegroddar.

Den vanligaste och billigaste formen är den oxiderade ubiquinonen som säljs i hälskostbutiker i Sverige. Den rena, bästa och effektivaste formen är ubiquinol och säljs tex online. Rekommenderat intag: ca 500 mg/dag men en del forskning föreslår även högre doser. Bör tas i ca 3 månader före IVF.

 Mer info…

Denna engelska är väldigt bra & snabb
 Köp här…

Zink
Zink är det mest studerade näringsämnet när det gäller mäns och kvinnors fertilitet. Det är en viktig del av vårt genetiska material och zinkbrist kan orsaka kromosomförändringar hos båda könen, vilket leder till minskad fertilitet och ökad risk för missfall. Zink är nödvändigt för att kroppen effektivt ska utnyttja de reproduktiva hormonerna östrogen och progesteron. Zink finns i höga koncentrationer i sperman. Zink behövs för att göra det yttre lagret och spermiens svans och är därför viktigt för spermiernas hälsa. Intressant nog har flera studier visat att om man minskar zink i en mans diet kommer det att minska hans spermier. Patienter med psoriasis har ofta zinkbrist. Ett tillskott på 66 mg Zink kan öka mannens spermieproduktion avsevärt.

7-Keto
7-keto tillhör gruppen steroider (en DHEA-metabolit) och rent biokemiskt är detta en steroid, men observera att det inte är någon androgen anabol steroid och omvandlas inte till testosteron, därför har det inte samma tradiga biverkningar som Dhea, det är därför lagligt att sälja och mycket billigare. Det är däremot dopingklassat sedan 1 jan 2012. 7-keto anses av en del bli ett genombrott i framtida fertilitetsbehandlingar på äldre kvinnor med dålig äggkvalitet. Intag min 2 kapslar/dag. Hämmar kortisolproduktion, gynnar äggkvalité.

7-Keto innehåller en naturligt förekommande metabolit utvunnen från DHEA. 7-Keto är även en mycket effektiv fettförbrännare då den höjer nivåerna av (sköld- körtelhormon) och effektiviserar ämnesomsättningen. Den mest avgörande skillnaden mellan DHEA och 7-Keto DHEA är att 7-Keto DHEA redan är omvandlat till DHEA och därför inte leder till förhöjda nivåer av östrogen och testosteron vilket DHEA ensamt gör. Hämmar produktionen av kortisol samt påverkar enzymer med fettförbrännande effekt positivt. Bör ej tas av personer med höga Th1/th2 Cytokiner, TNF-alfa.

”Perhaps the most fundamental difference between DHEA and 7 Keto DHEA is that 7 Keto DHEA is already converted DHEA, thus it will NOT dangerously spike estrogen and testosterone as does old fashioned DHEA. In fact, studies have shown that ”Old Fashioned” DHEA can raise blood levels of testosterone by much as 10 times above normal.” Mia Lundin

Strongstart – allt i ett för fertilitet och mot infertilitet  klicka här…   

https://click.adrecord.com?c=32700&p=700&epi=%20&url=https%3A//www.graviditetskollen.nu/produkter/kosttillskott-for-dig-som-vill-bli-gravid/for-man/conceive-plus-men-s-fertility-support-60-kapslar

 Se testet…

Dr Shers kostillskottsråd!

 • Folic acid (400 micrograms daily)
 • Vitamins A (2565 IU daily); B6 (6mg -10 mg daily); B12 (12-20 mcg per day); C- (2,000 mg a day for both men and women); E (both sexes should get 150-200U daily)
 • Co-enzyme Q10 (100mg daily )
 • Amino acids such as L-Carnitine (3 grams daily) and L-arginine (1 gram per day )
 • Omega 3 fatty acids (1,000-2,400 mg per day)
 • Minerals, mainly zinc (15mg per day); selenium (70-100mcg per day); iron (up to 20mg per day ); magnesium (400mg per day )

Leverrening

Den gör du med fördel på helgen när du har lite tid att ta det lugnt. Starta dagen med en promenad innan frukost.

Blanda sedan ihop:
• Saften från en pressad blodgrapefrukt
• Saften från en halv citron
• 1-2 msk råriven ingefära
• 1-2 vitlökskyftor
• 1,5 msk olivolja
• 1 tsk linfröolja
• 1,5 dl vatten

Skaka alltsammans i en cocktail-shaker (det ger en härlig kontrast till leverreningskuren hehe) och drick. Efter du druckit ”drinken” ska du se till att ta det lugnt i en eller ett par timmar. Meditera och/eller utöva pranayama eller ta ett långt bad. Ta hand om dig själv ordentligt! Se till att dricka rikligt med vatten (helst varmt) och örtteer eller grönt te.

Mannen

L´Arginin

Aminosyra som finns i många livsmedel och spermiernas huvud innehåller ovanligt mycket av detta näringsämne som är viktigt för spermieproduktionen. Tillskott med L-arginin kan bidra till att öka både antalet spermier och dess kvalitet. Människor som har herpes attacker (antingen munsår eller genital herpes) bör inte komplettera med L-arginin, eftersom det stimulerar viruset. L-arginin bör heller inte tas vid autoimmuna sjukdomar såsom bland annat MS, hypotyreos, psoriasis.

Köp här!
 Top Formula

L-Karnitin, acetyl L-Karnitin
Denna aminosyra är viktigt för spermiens normala funktioner. Enligt forskning ger högre nivåer av L-Karnitin i spermier, friskare spermier och ökad rörlighet. Ett kombinerat tillskott av L-karnitin och acetyl-L-karnitin verkar för att förbättra spermiers rörlighet hos män med fertilitetsproblem. I en studie fick 60 slumpmässigt utvalda män med fertilitetsproblem i åldrarna 20 och 40 år ta en kombination av L-karnitin och L-acetyl-karnitin eller ”placebo” i 6 månader. I den medicinska tidskriften Fertility and sterility rapporteras att 2 månader efter avslutad behandling hade män som tog L-karnitin och acetyl l karnitin ökning av spermiekoncentration, ökad rörelse framåt och av den totala rörelsen. Detta leder sannolikt till ökad fertilitet. Den mest betydande förbättringen av spermierörlighet, både framåt och totalt sågs hos män som hade de lägsta nivåerna av rörliga spermier när studien började. Forskarna noterar att fyra spontana graviditeter uppnåddes under studien av män som hade tagit en kombination av tillskotten.

Pre-seed
Många glidmedel är spermiedödande. Detta är det inte. Balanserad för att stimluera slemhinnan samt för att inte skada spermierna.

Pycnogenol
Pycnogenol är en antioxidant som används för att bromsa åldrandeprocessen, bibehålla frisk hud, förbättra atletisk uthållighet och förbättra fertiliteten. Under en väl utformad studie på 50 infertila män gavs under 1 månad antingen placebo eller en kombination av L-arginin och Pycnogenol. Män som tog kombinationen visade betydande ökningar i spermavolym, spermieantal och spermiekvalitet. Efter att männen avbrutit behandlingen sjönk fertilitetsindex gradvis ner till det ursprungliga värdet. Denna studie gav övertygande bevis för att en kombination av Pycnogenol och L-arginin kan öka fertiliteten hos infertila män. En andra följande studie rapporterade liknande förbättringar i spermiekvalitet. Dessutom visade sig förbättringarna av spermiekvaliteten vara större hos äldre infertila män än hos yngre infertila män. Men en viktig fråga kvarstod, om Pycnogenol kunde ge effekt utan att kombineras med L-arginin. En tredje studie på 19 infertila män gav svaret. Pycnogenol förbättrade spermiekvaliteten med 38%. I USA rekommenderar man infertila män att ta Pycnogenol vid IVF behandling.

Resveratrol
Resveratrol har också höga antioxiderande egenskaper och reparerar skador på kroppens celler. Resveratrol bidrar till att upprätthålla syretillförseln i hjärtat, förhindrar ansamling av plack i artärerna, och stoppar sammandragning av blodkärlen. Lågt spermie antal är ofta ett resultat av överproduktion av östrogen. Överskott av östrogen hos män leder till en ansamling av kroppsfett, minskad muskelmassa och styrka, samt en minskning av testosteron. Låga testosteronnivåer betyder lågt spermieantal. Resveratrol är en beprövad östrogen blockerare som hjälper till att minska kroppsfettet och öka spermieproduktionen.

Zink och selen
Både zink och selen är viktiga för befruktning. Brist på zink och selen ses ofta med dålig spermiekvalitet och rörlighet. Selentillskott kan eventuellt förbättra spermiekvaliteten men experterna är oeniga över hur stor dosen bör vara. Bra kostkällor för zink är mager nötfärs och mörk kycklingkött. Selen finns i paranötter, bröd, fisk, kött och ägg.

D-vitamin
En studie har påvisat en möjlig länk mellan nivåer av D-vitamin och spermiernas rörlighet. Studien visade att män som hade brist på D-vitamin hade sämre spermiemortilitet. Mer forskning behövs. Kroppen syntetiserar D-vitamin när huden utsätts för solljus. Vi får även D-vitamin i kosten. Fet fisk och D-vitaminberikade livsmedel som margarin och fettsnåla mejeriprodukter är de främsta källorna.

Folat
Folat (vitamin B9) är viktigt för spermieproduktionen och är den naturliga formen av folsyra. Det finns vissa bevis för att folatrik kost är förknippad med högre spermiekvalitet. Du behöver inte ta kosttillskott, men ät gärna folatrik kost. Folatrik kost inkluderar gröna grönsaker som broccoli, spenat och brysselkål. Folat finns också i baljfrukter, potatis och apelsiner.

Antioxidanter
Antioxidanter förbättrar eventuellt spermiekvaliteten genom att minska mängden fria radikaler som kan orsaka membranskada. Vissa studier har visat att män som fick lite antioxidanter i kosten löpte större risk att ha sämre spermiekvalitet. Antioxidanter inkluderar vitaminerna C, E samt betakaroten, en vegetabilisk form av A-vitamin. Att äta många olika sorters frukter och grönsaker ger dig antioxidanter. Se gärna till att du har frukt att äta på jobbet.

Det finns t o m vissa bevis för att antioxidanter kan förbättra spermiekvaliteten vilket i sin tur kan öka befruktnings- och graviditetschansen.

Strongstart, för manlig fertilitet!
 Beställ här…

Bra sida över rekommenderade tillskott i UK
 Läs här…

Källor:
Alternative Medicine Advisor, August 1999. 
Journal of Exercise Physiology; Vol. 2. No.4; October 1999.
Miller WC Int Jobes Relat Matab Discord21 (10): 941-947, 1997. 
Bobyleva V. Arch Biochem Biophys 341 (1): 122-128, 1997 
Slhalian, Ray, M.D.,DHEA: A Practical Guide, 1996 The American Journal of Psychiatry, (157) 1252-59, August, 2000 
Heinerman, John, Ph.D.,Miracle Healing Herbs, Prentice Hall, 1998
Dr Knut T Flytlie ”Vitaminrevolutionen”, Dr Bayers laboratorium ”Spurelement und vitaminreport”, Dr Donsbach, James Balch ”Nutritional healing”, Shari Lieberman och Nancy Bruning ”The real vitamin and Mineral book”, Jean Carper ”Sluta åldras nu”
.
Earl Mindell – Vitaminbibeln