
Kissnödig? Onti brösten? Ingen mens? Skrattar och gråter om varannat? Kanske dags att ta ett test…..
Tidiga tecken på graviditet
Här finner du de vanligare tecknen på graviditet men tänk på att det inte finns några universalsvar när det gäller våra kroppar. Vi är alla olika och du kanske reagerar på graviditet på ett helt unikt sätt. Det är också bra att minnas att en del inte ens reagerar på graviditet och inte visar några av de nedan symptom som beskrivs. Inget är rätt eller fel. Och olika från gång till gång!
Humöret förändras
PMS och graviditet kan upplevas rätt likt. Hormonerna rusar i många nygravida kvinnor och man kan känna sig irriterad, nedstämd eller jättelycklig. Allt inom ett par minuter. Det är vanligast att man känner av hormonerna i kroppen under den väldigt tidiga graviditeten, men det kan också kännas på slutet av graviditeten. Om man vanligtvis lider av PMS så är risken större att man kommer känna av humörsvängningar under graviditeten.
Utebliven mens
Det vanligaste är att mensen uteblir. Det är bra att komma ihåg att mensen kan utebli en månad, oavsett hur regelbunden den varit förut, utan att man nödvändigtvis är gravid. Ju äldre man är, desto vanligare blir det.
Mensvärk
Din livmoder börjar växa redan från dag ett och ofta kan detta kännas som molande mensvärk. Lite obehagligt, men det gör inte ont. Det är dessutom helt normalt och kan finnas kvar under hela graviditeten eller bara i perioder under graviditetens gång. Det kan komma och gå från dag till dag, vecka till vecka eller månad till månad..
Kissnödighet
Ökat behov av att kissa är ett av de första graviditetstecknen som man kan stöta på och vanligtvis så uppträder detta ungefär från vecka 6. Men var medveten om att man inte behöver känna sig mer kissnödig bara för att man är gravid. När man blir gravid ökar blodmängden i kroppen vilket leder till att njurarna belastas hårdare och mer urin hamnar i blåsan. Ofta behöver man kissa extra ofta på nätterna och det beror på att vätska som samlats i dina ben och fötter under dagen under natten när du ligger ner letar sig tillbaka in i ditt blodomlopp och del av det ner i blåsan. Behovet av att kissa mer kan vara konstant under hela graviditeten, eller komma och gå i perioder, men ju större livmodern blir desto mer trycker den på urinblåsan. I takt med graviditetens längd så ökar blodmängden i kroppen vilket också leder till att du kan bli mer och mer kissnödig. Det är viktigt att tänka på att kissnödighet även kan vara ett symptom på en urinvägsinfektion, speciellt om du samtidigt har besvär av sveda i samband med vattenkastning. Det är därför viktigt att få detta kontrollerat med ett urinprov via din barnmorska eller via akutmottagningen på Kvinnokliniken. En urinvägsinfektion ska behandlas med antibiotika.
Bröstförändringar
Förändringar i brösten inför den kommande mjölkproduktionen inträffar redan tidigt. Vårtgårdarna mörknar och de små upphöjningarna på dem blir tydligare. Märk väl att detta dock inte sker märkbart för alla. Om du är ljushyad märker du kanske att de fina näten av blodådror på brösten framträder mera. Kvinnor med små bröst kan märka en tydlig storleksökning redan tidigt. Om du redan har stora bröst syns det kanske ingen förändring i storleken på det här stadiet.
Trötthet
Det sker väldiga förändringar i ämnesomsättningen under graviditeten och hela kroppen måste anpassa sig till att producera ett barn. Det är inte konstigt om du känner dig trött och inte kan fortsätta precis som vanligt. Många kvinnor klagar över extrem trötthet de första åtta till tio veckorna men man kan känna sig trött hela graviditeten.
Illamående
Ett vanligt tecken på graviditet är illamående. Den här plötsliga känslan av illamående inträffar ofta tidigt på morgonen, när blodsockerhalten är låg men kan också komma på kvällen eller vid andra tider på dagen. Somliga kvinnor blir bara illamående och känsliga för dofter eller smaker andra har riktiga kräkningar. Men det är viktigt att minnas att man också kan må bra och att det inte innebär att något är fel.
Sug efter viss typ av mat eller dryck
En del kvinnor får sug efter något speciellt under graviditeten, det kallas för ”pica. Det kan vara viss typ av mat eller dryck eller konstiga saker som lera. Det är heller inte ovanligt att man får förändrade smak- och luktupplevelser när man blir gravid. Vissa maträtter som man älskat kan man plötsligt få stark motvilja mot, men det brukar ändra sig under graviditetens gång.
Metallsmak i munnen
Ett lite ovanligare tecken på graviditet är metallsmak i munnen.
Flytningar
Ökade flytningar är mycket vanligt när du är gravid. För en del kommer de med en gång man blivit gravid, för de flesta lite senare mot mitten av graviditeten. Tyvärr finns det inte så mycket att göra åt flytningar. Det enda du ska vara uppmärksam på är att flytningarna inte har en skarp lukt och en konstig färg.
Testa?
Anledningen till varför man bör avvakta med att testa tills mensen uteblir (helst lite till) är för att kroppen ska få en ärlig chans att producera tillräckligt med graviditetsthormon, HcG, för att ge utslag på graviditetstestet. HcG börjar inte produceras i kroppen förrän ägget har fäst i livmoderslemhinnan, något som sker absolut tidigast tre dagar efter ägglossningen. Men även då är det för tidigt för att testa eftersom graviditetstester kräver en viss mängd HcG för att ge utslag.
Testar man för tidigt så kan man alltså dels riskera att testa negativt eftersom det inte finns tillräckligt med HcG för att ge utslag, dels kan man riskera att få ett tveksamt resultat som då skapar osäkerhet och dels så riskerar man att testa positivt bara för att få mens ett par dagar senare (och då blir man ju riktigt orolig). HCG-nivån fördubblas varannan till var tredje dag under första trimestern så det är fullkomligt möjligt att testa negativt en dag, för att testa positivt dagen efter (då HcG har nått tillräckligt mängd). Testar man en vecka efter förväntad menstruation får man ett resultat med som högst 97% säkerhet och i princip alla tillverkare rekommenderar att tidigast testa vid tidpunkten för den förväntade menstruationen för att få ett så korrekt resultat som möjligt.
HCG efter Embryo Transfer
En lite gammal studie, men i alla fall, där en grupp hade fått endast progesteron efter ÄP och en både progesteron och Hcg. Det visade sig att östradiol nivåerna i prog/Hcg gruppen var väldigt höga vid tidpunkten när trodde embryot skulle fästa och man tyckte att det inte var gynnsamt för embryot.
Studie
”Progesterone alone versus progesterone combined with HCG as luteal support”
Studie
Luteal phase support in assisted reproduction cycles
Lutealfasstöd med HCG eller progesteron efter assisterad befruktning resulterar i fler graviditeter. HCG ger inte bättre resultat än progesteron för alla och är förenat med en ökad risk för OHSS vid användning med GnRHa. Den optimala vägen för progesteron har ännu inte fastställts.
HCG
Veckor efter senast mens (HCG i mIU/ml)
3 5-50
4 4-426
5 19 – 7 340
6 1 080 – 56 500
7-8 7 650 – 229 000
9-12 25 700 – 288 000
13-16 13 300 – 254 000
17-24 4 060 – 165 400
25 – 40 3 640 – 117 000
HCG-tabell efter ägglossning
Observera att hcg bör fördubblas var 48:e tim första tiden för en godartad graviditet, undantag finns dock alltid.
Mellan 5-25 kan ibland bero på att det befruktade ägget relativt nyligen kläckts ur sitt skal (hCG börjar utsöndras i och med det och blir mätbart) men ännu inte fäst ordentligt i livmodern. Kan också vara en så kallad biokemisk graviditet, där det befruktade ägget kläckts men inte lyckats få fäste och är på väg att stötas ut men där rester av det hCG som utsöndrats fortfarande finns kvar och är mätbart.
Bra att veta om HCG!
- När HCG mäter under 1200 mIU/ml i en tidig graviditet så dubblas värdet oftast var 2-3 dag. Ökningen ska åtminstone vara minst 60% varannan dag.
- När HCG mäter mellan 1200-6000 mIU/ml kan det ta 3-4 dagar för att dubblas
- När HCG mäter över 6000 mIU/ml så tar det ofta 4 dagar eller mer för at dubblas
- Efter v 9-10 sjunker oftast HCG-nivåerna.
Clearblue veckoindokator/HCG nivåer
Gravid 1-2 veckor: 25 – 199miu
Gravid 2-3 veckor: 200 – 1999 miu
Gravid 3+ över 2000 miu
Vilken vecka är du i? Räkna ut det här!
Räkna här!
Är ett positivt test alltid positivt?
I princip ja. Om du får ett tydligt positivt resultat (läs på bipacksedeln hur det positiva testet bör se ut) så är du gravid.
Kan ett ägglossningstest användas som graviditetstest?
Ägglossningstest kan i huvudsak inte känna skillnad på hormonet LH (som ökar dagarna innan ägglossning och som är det ägglossningstester ska reagera på) och hormonet Beta HcG (som finns enbart vid graviditet). Men man ska inte se ett positivt resultat på ett ägglossningstest som ett definitivt tecken på att man är gravid.
Jag testade positivt dagen för förväntad mens men fick min mens efter två dagar, är jag gravid?
Det är möjligt att ha mens även om man är gravid. En blödning tidigt kan innebära ett tidigt missfall, men det kan också vara din kropp som inte hänger med och signalerar ”Stoppa mensen” vilket den ska göra. Uppsök en gyn eller barnmorska och gör ett VUL + testa HCG.
Jag testade först negativt men när jag kollade igen efter 20 minuter så var det positivt – är jag gravid
Testen är bara tillförlitliga under en kort period, allt från 5 till 15 minuter (kolla din bipacksedel noga innan du gör testet), efter det att du gjort testet så läs bi-packsedeln noggrant. Om testet helt plötsligt visar negativt istället för positivt, eller positivt istället för negativt när de 5 till 15 minuterna har passerat så kan du inte lita på det resultatet. Gör om testet och följ anvisningarna noggrant.
Jag har testat negativt flera gånger nu men min mens är två och en halv vecka sen – vad är detta?
Menstruation kan utebli av många orsaker oavsett hur regelbunden man varit tidigare. Stress, oro är två orsaker men även dålig kosthållning och låga hormonmängder i kroppen kan få mensen att hoppa över. Om man har ätit preventivmedel kan mensen behöva många månader på sig att bli regelbunden igen. I
Kan man ha mens när man är gravid?
Det är möjligt att ha mens även om man är gravid, men det är ovanligt. Mensen, brukar man säga, är då mer sparsam, men det kan självfallet vara olika från person till person.
Om man nu är gravid, varför får man mens?
Som mycket annat i vår kropp så styrs olika funktioner av hormon. Under en graviditet är gulkroppshormonet progesteron mycket viktigt. Gulkroppshormonets uppgift är att signalera ”graviditet pågår – stoppa mens!” till hypofyskörteln i hjärnan.
Ibland tycks dock signalerna vara aningen diffusa och därför så kan man blöda lite. Ofta kommer nämligen blödningen ungefär vid den tid man skulle haft mens om man inte varit gravid.
Vad ska jag göra om jag är gravid och blöder?
Alla blödningar, stora som små, under graviditeten skall rapporteras till mödravårdscentralen. Det är bättre att ringa en gång för mycket än för lite! Om du inte får tag på din barnmorska så kan du vända dig till närmaste sjukhus.